nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Egyszerű és gyors nyári ebéd: tejszínes-kapros tökfőzelék

Egyszerű és gyors nyári ebéd: tejszínes-kapros tökfőzelék

A tökfőzelék olyan, mint a jó bor, fel kell nőni hozzá. Ha úgy érezzük tehát, hogy idén nyáron már elég érettek vagyunk egy kiadós tökfőzelékhez, akkor ne habozzunk, és készítsünk zsenge tökből egy csodálatos tejszínes-kapros tökfőzeléket!
NLCafé
f Ajánlom

A zsenge tökfőzelék természetesen a zsenge tökkel indul, mely mostanra már szinte minden évszakban elérhető, mégis nyártól őszig tart a szezonja, mikor tömegével ontják ránk a piacok standjai, a szupermarketek zöldséges részlegei és a kerttel rendelkező rokonok. És ilyenkor kell egy jó recept, s az első dolog pedig, ami az eszünkbe jut, az a finom kapros tökfőzelék, mely szinte már hungarikumszámba megy.

Tökfőzelék variációk

A tökfőzelék tipikusan az “ahány ház, annyi szokás” típusú recept, készülhet tejföllel, kefirrel vagy tejszínnel, mint ezúttal is. De van aki ragaszkodik a klasszikus habaráshoz, máskor pedig elkészíthetjük liszt nélkül is. Ebben az esetben ráadásul lesz ebédre egy gluténmentes tökfőzelékünk is.

Egyszerű és gyors nyári ebéd: tejszínes-kapros tökfőzelék

A tejszínes-kapros tökfőzelék hozzávalói

  • 1 nagyobb zsenge tök
  • 1 csomag kapor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 3 dl alaplé
  • 1 db kisebb paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 kk fűszerpaprika
  • bors
  • olaj

A tejszínes-kapros tökfőzelék elkészítése

  • A tököt kettévágjuk, kikaparjuk a magját, meghámozzuk és legyaluljuk.
  • A finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát olajon megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva rászórjuk a pirospaprikát.
  • Rádobjuk a gyalult tököt, átforgatjuk, és felöntjük az alaplével. Ha kell, sózzuk meg.Tegyük bele a kettévágott paradicsomot és a paprikát is.
  • Fedő alatt főzzük 10 percet.
  • Vegyünk ki egy merőkanálnyit a főzelékből, és a kapor felével turmixoljuk le, majd visszaöntve a főzelékbe keverjük jól el.
  • A keményítőt keverjük el a tejszínnel csomómentesen, majd lassan öntsük a főzelékbe, és keverjük bele.
  • Ezzel már ne forraljuk. Szórjuk meg a felaprított kapor másik felével, sózzuk és borsozzuk ízlésünknek megfelelően. Ezzel el is készült a nyári tökfőzelék

 

Megosztás Facebookon