nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hétvégi menü 40 fokos hőségre

Hétvégi menü 40 fokos hőségre

Olyan nagy a hőség, hogy legszívesebben a hétvégi menüben minden fogás fagyiból állna, amit egy-két liter jéghideg limonádéval váltogatnánk. Ha ennyire nem is lesz egyoldalú a menünk, arra azért törekedtünk, hogy ne legyen benne semmi olyan, ami miatt órákig kellene a sütőt járatni.
NLCafé
f Ajánlom

Már júliusban is volt egy-két hasonló hétvégi menü, mert akkor is inkább csak a strandon heverésztünk, de ez a mostani hét és hétvége még azokon a napokon is túltesz: már tényleg csak egy túlélő kánikula hétvégi menüt bír el. Könnyű, nyári receptek, amelyeket villámgyorsan el tudtok készíteni. Napozás és pancsolás után ennyi még biztos belefér.

Müzlis joghurt – jégkrémformában

Hozzávalók:

  • egy marék bogyós gyümölcs (málna, áfonya, szeder)
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 csésze görög joghurt
  • méz ízlés szerint
  • 1/4 csésze tej
  • 3/4 csésze granola vagy más müzli
Ez a tökéletes nyári reggeli: jégkrém joghurtból 

Főzzük fel a gyümölcsöt cukorral, míg szirupos, krémes masszát nem kapunk belőle (eperdarabok maradhatnak benne). Keverjük össze a joghurtot, a tejet és a mézet – ha nem találjuk elég krémesnek az állagát, adjunk hozzá még több tejet. Vegyük ki a joghurtos krém negyedét, és keverjük össze a granolával. Készítsük elő a jégkrémes formákat, és töltsünk az aljára egy keveset a joghurtos masszából. Rétegezzük rá a granolát, aztán a gyümölcsöt, és folytassuk ebben a sorrendben, míg a forma tetejére nem érünk.  Helyezzük el a pálcikákat, és legalább 6 órán keresztül fagyasszuk.

Dinnyeleves pirított sonkával

 
A legjobb megoldás forró nyári napokra: gyors hűsítő levesek

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgadinnye
  • 30 dkg görögdinnye
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 6 bazsalikomlevél
  • 1 ek. olívaolaj
  • 3 ek. vörösborecet
  • só, bors
  • néhány szelet sonka

A dinnyék magjait eltávolítjuk, és a húsukat felkockázzuk. A koktélparadicsomot is feldaraboljuk. Mindent egy tálba adagolunk, és botmixerrel turmixoljuk. A sonkaszeleteket száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk, majd felszeleteljük. A levest a sonkachipsszel tálaljuk.

Tonhalas csicseriborsó-saláta

Könnyű, diétás ebéd meleg nyári napokra

 Hozzávalók (12 adaghoz):

  • 2 konzerv csicseriborsó, lecsöpögtetve, apróra vágva
  • 2-3 paradicsom, apróra vágva
  • 1/2 lila hagyma, aprítva
  • 1 csokor friss petrezselyem, felaprítva
  • 1 csokor friss menta, felaprítva
  • 1/2 tk. citromhús
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, kinyomva
  • só, bors
  • 2 konzerv tonhal, lecsepegtetve

A tonhal kivételével minden hozzávalót keverj össze egy nagy tálban. Végül púpozd a tonhalat a tetejére, és lazán keverd el a salátában. Fogyaszd pitával, pirítóssal, kuszkusszal vagy magában.

 

Citromos tiramisu

 
8 isteni gyümölcsös édesség

Hozzávalók:

  • 450 g tejföl
  • 1 dl tej
  • 3 db citrom
  • 2,5 dl habtejszín
  • 110 g porcukor
  • 250 g babapiskóta
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

    a díszítéshez:

  • 1 db citrom
  • néhány levél menta

A citromokat 10 percig forró vízben áztatjuk, majd alaposan megmossuk. A tejfölt robotgéppel összekeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a citromok reszelt héját és kifacsart levét. 

Felverjük a tejszínhabot, majd spatulával hozzákeverjük a tejfölös masszához. A tejet egy tálba öntjük, és hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét. A vaníliás tejbe mártogatjuk a babapiskótákat. 

Egy nagyobb vagy több kisebb tálba rétegesen lerakjuk a krémet és a babapiskótát: egy réteg krém, egy réteg piskóta, egy réteg krém. Egészen addig rétegezzük, ameddig van krémünk, a lényeg, hogy a krémmel zárjuk.  A tetejét citromkarikákkal, mentával és reszelt citrommal díszítjük. 

A kész tiramisut 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Proseccós málnafagyi

Készíts mennyei málnás-proseccós jégkrémet
 

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze cukor
  • 3/4 csésze prosecco
  • 5 csésze friss málna

Egy kisebb serpenyőbe öntsük bele a cukrot 1/4 csésze vízzel, és készítsünk belőle tiszta, folyékony cukorszirupot. Egy turmixgépben pürésítsük össze a málnákat, a cukorszirupot és a proseccót, majd öntsük a keverékeket tetszőleges jégkrémformába. Ha szükséges, szúrjunk pálcikát a jégkrémbe. Nagyjából 2 és fél óra alatt a fagyasztóban elkészülnek a jégkrémek, amiket máris élvezhetünk a vízparton ülve!

Avokádósaláta tükörtojással

Szupernyárias saláta reggelire
 

Hozzávalók:

  • 220 g bébispenót
  • fél csésze áfonya
  • 1 közepes avokádó, felkockázva
  • 1/3 csésze főtt quinoa
  • 1/4 csésze pörkölt tökmag
  • 6 csík bacon
  • 4 tojás
  • 1/4 csésze almaecet
  • 2 tk. méz
  • fél tk. só

A spenótot, az avokádót, az áfonyát, a quinoát és a tökmagot keverd össze egy nagy tálban. Süsd ropogósra a baconszalonnát, majd ha kihűlt, morzsold kis darabokra. A serpenyőben maradt zsiradékon készíts a tojásokból tükörtojást. Oszd el négyfelé a salátát, és mindegyik adag tetejére tégy egy kis bacont és 1-1 tojást. Az almaecetet, a mézet és a sót keverd össze. Ha maradt még egy kis zsiradék, keverd azt is hozzá, majd locsold a dresszinget a salátára. Jó étvágyat hozzá!

 

Megosztás Facebookon