Gasztro

Nagyon megdrágulhat a tejföl

Év végéig legalább 30 százalékkal drágulhat a vaj, illetve a tejföl; a vaj- és a tejszínárak ugyanis tízéves rekordon vannak. A nagykereskedelemben a tavaly augusztusi árak egyetlen év alatt megduplázódtak, ezt év végéig biztosan megérzi majd az egyszerű vásárló is.

Az európai tejipar kétéves válságon van túl, az elmúlt időszakban ugyanis jelentősen csökkent a tejhasznú tehenek száma egész Európában. Ennek hatására visszaesett a tejtermelés, miközben a kereslet Magyarországon óriási mértékben nő a tejföl, a vaj és annak alapanyaga, a tejzsír és a tejszín iránt – áll a Tények riportjában. 

A tejföl kilónkénti átlagára 12 hét alatt közel 178 forinttal nőtt, míg a vajé a híradó számításai szerint legalább 300 forinttal. Harcz Zoltán a Tejtermék Tanács ügyvezetője azt mondta, hogy a nagykereskedelemben a vaj– és a tejszínárak is tízéves rekordon vannak, egy év alatt megduplázódtak a számok. Ezt a drágulást a vásárlók is mindenképpen meg fogják érezni a kiskereskedelemben, év végéig legalább harminc százalékkal nőhet meg a tejföl, illetve a vaj ára a boltokban. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top