Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha kenyeret veszünk

Cserébe isteni lesz a búza minősége, mondják a gabonatermesztők.

A búzatermelők elégedettek a termés mennyiségével és minőségével is, de az árak további emelkedését várják. A malmok arra készülnek, hogy az új termésből készülő liszt árát 5-10 százalékkal megemelik – írta a Világgazdaság kedden.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a tavalyi rekordévhez képest 10-15 százalékkal lesz kisebb a búzatermés, várhatóan 4,7- 5 millió tonna, a minőség pedig lényegesen jobb, mint tavaly: 50-60 százalék közötti lesz az étkezési búza aránya, szemben a 2016-os kevesebb, mint 40 százalékkal.

A búza ára az elmúlt hetekben kissé emelkedett, és a termelők további árnövekedést várnak. Ha ugyanis a szárazság tovább tart a nagyobb európai kukoricatermelő országokban, illetve Kanadában, akkor az közvetve árnövelő hatású lesz a búzapiacon is. A párizsi gabonatőzsde árai az egy évvel ezelőtti szintnél 10 százalékkal magasabbak, ennek nyomán a június elején jellemző, tonnánkénti 37-40 ezer forintos hazai búzaárak is nőttek, már 44-45 ezer forintos jegyzések is vannak. Az elmúlt időszak áremelkedése nyomán augusztusban emelni fogják a liszt árát a malmok, mintegy 5-10 százalékkal – jelentette ki a Gabonaszövetség feldolgozói tagozatát vezető szakember.

A pékek egyelőre nem foglalkoznak a lehetséges áremelés kérdésével – válaszolták a Világgazdaságnak a Magyar Pékszövetségtől.

Címlap

top