Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Most igyál kakaót, mert 10 év óta nem volt ennyire olcsó!

Folyamatos csökkenéssel tíz éve nem látott olcsóság közelébe jutottak a világpiaci kakaóárak. A csökkenésért a kínaiakat kell okolni: az ázsiai ország keresletének növekedése elmaradt az előrejelzésektől, így a termelőknél és a kakaóőrlőknél kapacitástöbblet alakult ki.

Az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Juhász Gergely elmondta, hogy a Nemzetközi Kakaószövetség (International Cocoa Organization – ICCO) már márciusban jelezte: a kakaó világpiaci kínálata hosszabb ideig meghaladhatja a keresletét. A kakaó ára 2016 áprilisa óta csökken, az akkori, 3150 dolláros tonnánkénti ár idén februárig 2200 dollár alá esett, majd a következő másfél hónapban további 400 dollárral zuhant, így május elején már 1800 dollárba került a kakaó tonnája.

A túlkínálatot alapvetően az okozta, hogy a világ legnagyobb kakaófogyasztójának számító Kína visszafogta importját. Emiatt a legnagyobb globális kakaóbab-termesztő országokban, Elefántcsontparton, Ghánában, Európán belül pedig Hollandiában jelentős raktárkészletek halmozódtak fel. A kereslet visszaesésére Elefántcsontpart úgy reagált, hogy csökkentette a termelőknek fizetett átvételi árat, a holland kakaóbab-nagyfelvásárlók pedig több hétre felfüggesztették az átvételt. Az ICCO a kakaó árának további csökkenését sem tartja kizártnak.

A piaci elemzők szerint azonban a termesztőknek ilyen alacsony átvételi árak mellett nincs elegendő forrásuk arra, hogy kakaóbab-ültetvényeiket gondozzák. Emiatt Juhász Gergely úgy véli, a mostani többlet mérséklődhet, ennek hatására az árcsökkenés is megállhat, sőt akár enyhe emelkedés is elképzelhető.

Itthon is olcsóbb a kakaó

Magyarországon évente mintegy 18 ezer tonna kakaó fogy, ami importból származik, ezért a kakaó – és az alapvetően a kakaóvajból kinyert csokoládé – idehaza is egyre kevesebbe kerül. A KSH jelentése szerint júniusban a kakaó és a csokoládé fogyasztói átlagára 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az infláció viszont az év hatodik hónapjában 1,9 százalék volt.

Címlap

top