nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Most igyál kakaót, mert 10 év óta nem volt ennyire olcsó!

Most igyál kakaót, mert 10 év óta nem volt ennyire olcsó!

Folyamatos csökkenéssel tíz éve nem látott olcsóság közelébe jutottak a világpiaci kakaóárak. A csökkenésért a kínaiakat kell okolni: az ázsiai ország keresletének növekedése elmaradt az előrejelzésektől, így a termelőknél és a kakaóőrlőknél kapacitástöbblet alakult ki.
NLCafé
f Ajánlom

Az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója, Juhász Gergely elmondta, hogy a Nemzetközi Kakaószövetség (International Cocoa Organization – ICCO) már márciusban jelezte: a kakaó világpiaci kínálata hosszabb ideig meghaladhatja a keresletét. A kakaó ára 2016 áprilisa óta csökken, az akkori, 3150 dolláros tonnánkénti ár idén februárig 2200 dollár alá esett, majd a következő másfél hónapban további 400 dollárral zuhant, így május elején már 1800 dollárba került a kakaó tonnája.

A túlkínálatot alapvetően az okozta, hogy a világ legnagyobb kakaófogyasztójának számító Kína visszafogta importját. Emiatt a legnagyobb globális kakaóbab-termesztő országokban, Elefántcsontparton, Ghánában, Európán belül pedig Hollandiában jelentős raktárkészletek halmozódtak fel. A kereslet visszaesésére Elefántcsontpart úgy reagált, hogy csökkentette a termelőknek fizetett átvételi árat, a holland kakaóbab-nagyfelvásárlók pedig több hétre felfüggesztették az átvételt. Az ICCO a kakaó árának további csökkenését sem tartja kizártnak.

A piaci elemzők szerint azonban a termesztőknek ilyen alacsony átvételi árak mellett nincs elegendő forrásuk arra, hogy kakaóbab-ültetvényeiket gondozzák. Emiatt Juhász Gergely úgy véli, a mostani többlet mérséklődhet, ennek hatására az árcsökkenés is megállhat, sőt akár enyhe emelkedés is elképzelhető.

Itthon is olcsóbb a kakaó

Magyarországon évente mintegy 18 ezer tonna kakaó fogy, ami importból származik, ezért a kakaó – és az alapvetően a kakaóvajból kinyert csokoládé – idehaza is egyre kevesebbe kerül. A KSH jelentése szerint júniusban a kakaó és a csokoládé fogyasztói átlagára 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az infláció viszont az év hatodik hónapjában 1,9 százalék volt.

Megosztás Facebookon