Gasztro

Sütőtökös-tahinis mártogatós

A népszerű vegán recepteket író Yotam Ottolenghi legújabb, Jeruzsálem című könyvéből kölcsönzött sütőtökös-tahinis mártogatós izgalmas közel-keleti finomság lehet a nyári vacsoraasztalon.

Nyáron a könnyed, joghurtos mártogatósokat is nagyon szeretjük, de vacsorára már kóstolhatunk olyan testesebb, gazdagabb változatot is, mint ez a sütőtökös-tahinis csoda! A világhírű Yotam Ottolenghi receptje izgalmas, közel-keleti ízeket tesz az asztalra, a sült tök aromája és a tahini különleges íze pedig remekül passzol egymáshoz!

Sütőtökös-tahinis mártogatós 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sütőtök meghámozva, kimagozva és nagyobb kockákra vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 evőkanál tahini
  • 1/2 csésze görög joghurt
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 1 és 1/2 teáskanál datolyaszirup vagy melasz
  • opcionális: 2 evőkanál friss koriander

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és egy alufóliával bérelt tepsibe helyezzük el a sütőtököt. Locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk meg fahéjjal, és nagyjából 70 perc alatt süssük puhára, egyszer-kétszer átkavarva a tököket.

2. A megsült tököt helyezzük robotgépbe, adjuk hozzá a tahinit, a görög joghurtot és a fokhagymákat – ha akarjuk, adjunk hozzá koriandert is. Pürésítsük krémesre.

3. A krémet töltsük tálkába, szórjuk meg szezámmaggal, és locsoljuk meg egy kevés datolyasziruppal vagy melasszal. Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

 

FoodFitnessFreshAir

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top