Gasztro

Vesd bele magad a nyárba: tökfőzelék kovászos uborkával

Bárki bármit is mond, a tökfőzelék igenis finom. A kovászos uborkával savanyított tökfőzelék pedig őrületesen finom. Ennél könnyebb, hűsítőbb nyári fogást nem igazán találhatunk a nagy hőségben. A legszebb persze az lenne, ha a kovászos uborkát magunk tesszük el, a tököt pedig a kertben szedjük le, de ha erre nincs lehetőség, akkor irány a piac, vásároljunk be egy jó tökfőzelékhez.

Ahogy az őszhöz egyre inkább nálunk is hozzá tartozik a sütőtök, ugyanúgy elválaszthatatlan a friss, zsenge spárgatök a nyártól. Elkészíthetjük ezerféleképpen, mégis a tökfőzelékre szavazunk ezúttal, mely akár hidegen is feldobja a nyári ebédidőt.

Csak tök lazán

A tökfélék elárasztják a kerteket vagy a piacok standjait: spárgatök, cukkini, csillagtök, úritök mind-mind felbukkanhatnak nagyobb tömegben a nyár közepén. A legkézenfekvőbb, amit készíthetünk belőle, az egy gyors tökfőzelék kaporral, amit ehetünk magában is, vagy adhatunk mellé fasírtot, esetleg pörköltet feltétnek. Mi most egy különleges ízesítésű tökfőzeléket készítünk el.

Vesd bele magad a nyárba: tökfőzelék kovászos uborkával

A kovászos uborkás tökfőzelék hozzávalói

  • 1 kg zsenge, gyalult tök
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 kk. fűszerpaprika
  • 1,5-2 dl házi kovászos uborka leve
  • 2 kovászos uborka
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál újhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • 1 ek. liszt
  • 2 dl tejföl

A kovászos uborkás tökfőzelék elkészítése

  • A tökfőzeléknek szánt gyalult tököt besózzuk és negyed órát állni hagyjuk.
  • Közben a felaprított vöröshagymát és a felkarikázott újhagymát, olívaolajon megdinszteljük. Kevés sót szórunk rá és hagyjuk megpárolódni. Ha kész, a tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával.
  • A besózott tököt kinyomkodjuk alaposan, majd a megdinsztelt paprikás hagymához adjuk és jól összeforgatjuk.
  • Megszórjuk a felaprított kapor felével.
  • Felöntjük a kovászos uborka levével, és fedő alatt roppanósra főzzük a tököt. Így lesz üdítően savanykás a tökfőzelék
  • Amikor már majdnem kész, a lisztet összekeverjük csomómentesre a tejföllel és kevés főzőlével, és ezzel behabarjuk a főzeléket.
  • Rottyantunk még rajta egyet, megszórjuk a maradék kaporral és a felkockázott kovászos uborkával tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top