nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Illatos sárgabaracklekvár a nagyi receptje szerint

Illatos sárgabaracklekvár a nagyi receptje szerint

Nem telhet el úgy nyár, hogy ne tömnénk magunkat degeszre friss sárgabarackkal. Akinek van a kertjében barackfa, esetleg a vidéki nagyszülőknél van lehetőség a fáról leszedni, annak igazán nagy szerencséje van. A befőzést azonban senki sem úszhatja meg, ha télre is szeretne egy adag sárgabaracklekvárt.
NLCafé
f Ajánlom

Legtöbbünknek kellemes, gyerekkori emlékeket idéz meg a sárgabarackból készült, isteni finom lekvár, hiszen a legtöbbünk nagymamája rendelkezett tetemesebb mennyiségű készlettel a spájzban, ha jöttek az unokák, gyorsan tudott dobni egy sárgabaracklekváros piskótatekercset, linzert vagy egy jó Rákóczi-túróst.

A sokarcú sárgabaracklekvár

Ha azt gondoljuk, hogy sárgabaracklekvár csak egyféle lehet, hát nagyon tévedünk, hiszen van, aki nagyon édesen szereti, mások pedig kénytelenek diétát tartani, ezért “mentes” sárgabaracklekvárt készítenek. De feldobhatjuk a megszokott cukor-gyümölcs kombinációt különböző fűszerekkel, így készíthetünk illatos levendulás sárgabaracklekvárt is.

Illatos sárgabaracklekvár, a nagyi receptje szerint

A sárgabaracklekvár hozzávalói (3 kisebb üvegre való):

  • 1 kg sárgabarack
  • 40 dkg cukor
  • 1 kk. vaníliaesszencia
  • fél citrom leve és héja

A sárgabaracklekvár elkészítése:

  • A barackokat alaposan megmossuk, kettészedjük, a magját eltávolítjuk, és mindkét oldalát négy felé vágjuk.
  • Egy nagyobb edénybe tesszük a feldarabolt sárgabarackokat, megszórjuk a cukorral és a citrom héjával, meglocsoljuk a vaníliaesszenciával és a citrom levével. Jól összekeverjük, és hagyjuk pihenni 1-2 órát.
  • Ezután tegyük át az egészet egy vastagabb falú edénybe, és kezdjük el melegíteni alacsony lángon/hőmérsékleten.
  • Közben, ha szükséges, szedjük le a tetejéről a keletkező habot.
  • Nagyjából 40 perc főzés után vegyük le a tűzről. Ha nem szeretjük a darabos sárgabaracklekvárt, akkor ezen a ponton egy botmixerrel pürésíthetjük.
  • A meleg sárgabaracklekvárt merjük át az előzőleg alaposan fertőtlenített, csírátlanított üvegekbe, zárjuk rá a tetejét jól, és állítsuk fejre. Majd így hagyjuk kihűlni.
  • Ezzel az illatos sárgabaracklekvár el is készült, az üvegek mehetnek a kamra polcára, hogy egy jó puha szelet lekváros kenyérrel tudjuk kezdeni a reggelt.

 

Megosztás Facebookon