Gasztro

Viszlát térfogatnövelt, agyonaromázott fagyiutánzatok!

Jövőre szigorúbb előírások vonatkozhatnak a fagyira. A magyar élelmiszerkönyv tervezett módosításával kiszűrhetők lesznek a piacról a silány minőségű, aromákkal és térfogatnövelőkkel készített áruk.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője a Magyar Időknek nyilatkozott arról, hogy több olyan fagylaltozó is működik itthon, amelyek nagy adagokkal csábítják magukhoz a vásárlókat, de a fagyijaik minősége már erősen kifogásolható. Selmeczi szerint igaz, hogy a legtöbb ilyen helynek van albán kötődése, a jelenség azonban ma már nem kapcsolható egyetlen nemzetiséghez. “Vannak köztük macedónok, horvátok, és sajnos elég sok magyar cég is próbálja ezt az üzleti modellt követni” – emelte ki a szakember.

Azt mondja, attól rossz ezeknek a fagylaltoknak a minősége, hogy az értékes összetevők helyett mesterséges alapanyagokkal és nagy adag térfogatnövelővel készítik a termékeket. A gyümölcsfagyik például gyakran semennyi valódi gyümölcsöt sem tartalmaznak, helyette aromákkal és színezékekkel vannak tuningolva. A tejes alapú termékek esetében pedig általában tejszín helyett növényi zsiradékot használnak, a receptúra alapja minden esetben a habosító.

Annak érdekében, hogy kiszűrjék a piacról ezeket a tisztességtelen vállalkozásokat, a szakma az előírások szigorítását kérte – írja a lap. Az irányelvet már készíti az ipartestületen belül alakult fagylalt-munkabizottság, a részletekről folyamatosan egyeztetnek a Földművelésügyi Minisztériummal. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelezte, ha a cukrász-ipartestület indokoltnak és megvalósíthatónak látja, hogy az élelmiszerkönyvben meghatározzák a szárazanyag-, tej-, tejszín-, vaj- és gyümölcstartalomra, valamint térfogatra vonatkozó szabályokat, a tárca támogatni fogja a kezdeményezést.

Hogyan szúrjuk ki a rossz fagyit?

Addig is érdemes Selmeczi Lászlóra hallgatni, aki szerint vannak árulkodó jelei annak, ha a fagyi rossz minőségű. Ha például nagyon élénk a fagylalt színe, biztosak lehetünk abban, hogy rengeteg színezékkel készült, ha pedig halvány, pasztellárnyalatokban pompázik a kínálat, annak minden bizonnyal a töménytelen mennyiségű térfogatnövelő lehet az oka. Érdemes gyanakodni akkor is, ha a pultban szinte tobzódnak a szebbnél szebb díszítéssel ellátott fagylaltos tégelyek, a tölcsérbe azonban csak egyszínű gombóc kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top