nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hűsítő nyári sláger: lisztmentes tökfőzelék citrommal

Hűsítő nyári sláger: lisztmentes tökfőzelék citrommal

Nyáron ellepik a piacok pultjait a vajpuha, friss tökök. Az első dolog, ami eszünkbe jut: egy jó savanykás, kapros tökfőzelék. Ne is gondolkodjunk hát sokat, vásároljunk be belőle, és készítsük el az idei szezon első kapros tökfőzelékét, ezúttal liszt nélkül.
NLCafé
f Ajánlom

A tökfőzelék egy megosztó nyári fogás, hiszen, vagy nagyon tiltakozunk ellene, vagy nagyon szeretjük. Azok közül, akik nem szeretik a tökfőzeléket, sokuknak nem is a tökkel van problémája, hanem inkább a kaporral. Érdemes hát kísérletezni, újítani és például lime-mal vagy mentával ízesíteni a tökfőzeléket.

A tökfőzeléken túl

A nyár persze nem csak a tökfőzelékről szól, hiszen patisszon, cukkini és padlizsán is szuper alapanyag tud lenni. Ha pedig túlvásároltuk magunkat, és már unjuk a tökfőzeléket, fagyasszuk le bátran.

Tudatos tökfőzelék

A tökfőzelékhez legjobb, ha gyaluljuk, vagy egyszerűen nagylyukú reszelőn lereszeljük a tököt. Persze élelmesebbek előkészítve is hozzá tudnak jutni már a piacokon is, ebben az esetben lényegesen lerövidül a tökfőzelék elkészítési ideje. Ami pedig igazán tudatos ebben a nyári fogásban, hogy ez egy lisztmentes tökfőzelék.

Hűsítő nyári sláger: lisztmentes tökfőzelék citrommal

Lisztmentes tökfőzelék hozzávalói

  • 1,5 kg gyalult tök
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3,5 dl víz vagy zöldségalaplé
  • 1 doboz tejföl
  • só, bors
  • 1 cs. friss kapor
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1 citrom

A lisztmentes tökfőzelék elkészítése

  • A finomra aprított vöröshagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gyalult tököt, megsózzuk és átforgatjuk.
  • Ráöntjük az alaplevet, vagy felöntjük kevés vízzel és 10 perc alatt megpároljuk fedő alatt.
  • Közben megszórjuk a nagyon apróra vágott kapor felével.
  • Ha megpuhult a tök, egy merőkanálnyit leturmixolunk belőle, és ezzel visszasűrítjük a tököt.
  • Sűrítéshez még, a tejfölben csomómentesen elkeverjük az étkezési keményítőt, és ezt is visszaöntjük a tökfőzelékbe.
  • Megszórjuk a friss kapor másik felével, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • Annyi citromlevet adunk hozzá, hogy megfelelően savanykás legyen ez a gyorsan elkészíthető tökfőzelék.

 

Megosztás Facebookon