Gasztro

Hétvégi menü isteni újdonságokkal

Kurkuma a tökfőzelékben, levendula a csokikrémben? Miért is ne? Ezt a hétvégi menüt szuper újdonságokból állítottuk össze, hogy egy kicsit feldobjuk a nyári hétvégéiteket.

Volt már olyan hétvégi menü, amiben volt zabkása, és a tökfőzelék is stabil szereplője a nyári hétvégi menüinknek, de most egy kicsit változtattunk a bevált receptekben, így egy teljesen új menü állt össze, amit még azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként általában ragaszkodnak a klasszikus ízekhez. 

Barackos pite zabkása

10 perc alatt elkészíthető egészséges fogások

 

Hozzávalók:

  • 3-4 dl víz
  • csipetnyi só
  • 2,5 bögre apró szemű zabpehely
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 3-4 ek. nádcukor
  • 2-3 barack /szezonálisan nektarin, sárga vagy őszibarack
  • maroknyi apróra vágott dió

Egy lábosban felforraljuk a vizet egy kis sóval, forrás után hozzáadjuk a zabpelyhet és a fahéjat, és 4-5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a nádcukrot, és a barackot felkockázva, és még további 1-2 percig főzzük. Belekeverjük a diót, és már tálalhatjuk is!

Sajtos morzsás hal paradicsomos cukkinival

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:  

  • 80 dkg tengeri halfilé 
  • só, bors 
  • 4 ek. olívaolaj 
  • 2 szelet szárított kenyér 
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 szál újhagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma  
  • 60 dkg cukkini 
  • 20 dkg koktélparadicsom

A halat megmossuk, szeletekre vágjuk, sózzuk, majd kiolajozott tepsibe helyezzük. A szárított kenyeret apró kockákra vágjuk, morzsásra törjük, és egy edénybe rakjuk. Ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott újhagymát és fokhagymát. Összekeverjük, a halszeletek tetejére halmozzuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Közben a cukkinit ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 2 evőkanál olívaolajon pirítani kezdjük. Mellétesszük a koktélparadicsomokat, és kb. 5-6 perc alatt készre pirítjuk, félidőben megfordítjuk, sózzuk, borsozzuk. A hal mellé tálaljuk.

Kurkumás tökfőzelék rántott sajtgombócokkal

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 1 kg tök 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 tk. kurkuma 
  • 1 tk. só
  • 2 dl főzőtejszín
  • csipet fehér bors 

A gombóchoz: 

  • 1 tojás 
  • liszt
  • zsemlemorzsa a panírozáshoz 
  • 20 dkg lágyabb, reszelhető sajt 
  • olaj a sütéshez

A tököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk, majd az olívaolajon pirítani kezdjük a hagymát. Sózzuk, majd rádobjuk a fokhagymát, néhány perc múlva pedig a tököt. Kb. 10 percig dinszteljük, megszórjuk a kurkumával, kevés fehér borssal. Mikor elfőtt a leve, felöntjük a tejszínnel, és besűrítjük. A gombóchoz a sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd diónyi golyókat formázunk belőle (ha nem tapad össze a sajt, adhatunk hozzá kevés vajat, illetve tehetünk hozzá aprított zöldfűszereket, esetleg csilit), majd hagyományos módon bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban, közepes lángon kisütjük és a főzelékkel tálaljuk.

Fehér csokoládés pohárkrém levendulával

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 4 dl hideg habtejszín 
  • 8 szál levendula 
  • 4 ek. sárgabaracklekvár 
  • 1 ek. cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 csomag teljes kiőrlésű zabkeksz (200 g)
  • 10 dkg fehér csokoládé

A kekszet kézzel jól áttörjük, majd a poharak aljába szórjuk. Mindegyikre kanalazunk egy-egy evőkanál baracklekvárt. Kemény habbá verjük a tejszínt a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A levendula szirmait leszedjük, és fűszerőrlőben vagy mozsárban liszt finomságúra őröljük. Finoman belekeverjük a levendulát a tejszínhabba, majd a baracklekvár tetejére kanalazzuk. Végül nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük a hideg fehér csokoládét, és a pohárkrémek tetejére szórjuk. Hidegen tartjuk tálalásig!

Frissítő jégnyalóka kókusztejjel

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 db pálcikás formához:

  • 4 dl kókusztej
  • 1 ek. porcukor

Keverjük össze a porcukrot és a kókusztejet, majd öntsük formákba és tegyük a fagyasztóba 4 órára.

Áfonyás–balzsamecetes saláta grillezett kecskesajttal

Hétvégi menü

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 ek. méz
  • 10 dkg áfonya
  • 12 dkg félkemény kecskesajt
  • 2 marék bébispenót vagy rukkola vagy madár saláta

A salátaleveleket és az áfonyát megmossuk, a vizet papírtörlővel leitatjuk.

Az olajat elkeverjük a balzsamecettel és a mézzel. 

A kecskesajtot 2 nagyobb korongra vágjuk. (Ha nem henger formájú sajtunk van, akkor bármilyen tetszőleges formára felszeletelhető). A sajtot száraz, forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 1,5-2 percig sütjük.

A salátaleveleket tányérra szedjük, majd megszórjuk az áfonyával, ráhelyezzük a grillezett sajtszeleteket, végül meglocsoljuk az egészet a balzsamecetes öntettel.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top