Gasztro

Irány a piac! Nyár a tányéron

Végre tele van a piac friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, csak be kell gyűjteni a kedvenceket, és már készülhetnek a jobbnál jobb nyári ételek. 10 szuper nyári receptet hoztunk, és ráadásként még egy finom italt is, amit megérdemlünk a vacsora végén.

Szerencsésebbek akár a saját kertjükből is begyűjthetik a friss gyümölcsöt és zöldséget, de ha kert nincs, akkor sincs gond. A piacon mindent be lehet szerezni, a szezon kedvenceiből pedig könnyedén összeállíthatjuk a heti menünket. Mi most csupa színes, zöldségekkel teli receptet hoztunk, a gyümölcsöket pedig megesszük nyersen, a reggelihez vagy valamilyen isteni szezonális sütiben

Cukkinitészta csirkével

Krémes, csirkés cukkinitészta, ami után nem maradsz éhes!

Hozzávalók:

A cukkini linguinihez:

  • 2 cukkini
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 csirkemellfilé
  • 1 csésze koktélparadicsom
  • fél tk. só
  • fél tk. bors
  • fél tk. fokhagymapor
  • 1 tk. szárított bazsalikom

A szószhoz:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 csésze csirkés alaplé
  • fél csésze görög joghurt
  • fél csésze parmezán sajt
  • fél tk. szárított bazsalikom

A cukkinikből egy hámozóval vágj vékony szeleteket, amik a linguini tésztára emlékeztetnek. Tedd a szeleteket egy tálba, sózd meg, majd hagyd állni 20 percet. Ezután csöpögtesd le, és egy papírtörlővel itasd fel róluk a nedvességet. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, dobd rá a felszeletelt csirkét, majd add hozzá a fűszereket. Süsd meg a húst, hogy elveszítse rózsaszínes színét, majd add hozzá a cukkinitésztát, a félbevágott paradicsomokat és a bazsalikomot. Főzd további 1 percig, majd vedd le a tűzről.

Most a szószhoz hevítsd fel az olajat. Pirítsd meg rajta kb. fél percig a fokhagymát, majd öntsd rá az alaplevet. Kapcsolj kisebb fokozatra, és csak azután öntsd hozzá a görög joghurtot, hogy már kicsit kihűlt. Keverd hozzá a parmezánt és a bazsalikomot is. Keverd össze a csirkés tésztát a szósszal, majd tálald friss bazsalikommal. Jó étvágyat!

Sült paprika juhtúróval

Szeret, nem szeret: juhtúrós finomságok, azoknak is, akik annyira nem szeretik

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 piros kaliforniai paprika
  • 80 g juhtúró
  • egy nagy csokor petrezselyemzöld
  • ½ kezeletlen citrom frissen facsart leve és lereszelt héja
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj

A paprikákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tűzálló tálra helyezzük, és 220 °C fokra előmelegített sütőben (félidőben megfordítva) addig sütjük, amíg a héjuk felhólyagosodik.

A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és összekeverjük 1/2 citrom frissen facsart levével.
A sült paprikák héját lehúzzuk, a magokat, az ereket és a csumákat eltávolítjuk. A paprikahúst lecsöpögtetjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük az olívaolajjal, és egy tányérra helyezzük. A juhtúrót a paprika tetejére morzsoljuk, megszórjuk a citromos petrezselyemzölddel, valamint a reszelt citromhéjjal, és langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Finomfőzelék kakukkfüves-mézes csirkecombbal

Irány a piac! Június a tányéron

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg zsenge sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 40 dkg zsenge zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. szárított kakukkfű
  • 3 dl főzőtejszín
  • frissen őrölt bors
  • 4 egész csirkecomb
  • 1 ek. méz

A répákat hámozzuk meg, kockázzuk fel egészen apróra. A szintén apróra vágott hagymát dinszteljük puhára olívaolajon, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a sárgarépát és a borsót. Öntsük fel a borral. Adjunk hozzá fél evőkanál szárított kakukkfüvet. Pároljuk puhára a zöldségeket a borban, majd öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, az alkohol pedig elfő. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. 230 ˚C-os sütőben süssük ropogósra 50-55 perc alatt. Keverjük el a mézet a maradék kakukkfűvel (ha túl sűrű a méz, enyhén melegítsük meg), kenjük meg vele a kisült csirkecombokat. Egy adag szénhidráttartalma: 30,3 g.

Barackos-csirkés tortilla

Hozzávalók (2 fő részére):

  • 0,5 dl balzsamecet
  • 10 dkg főtt csirkehús
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 10 dkg gouda
  • 2-2 db tortillalap
  • 1 db (sárga húsú) őszibarack

Készítsünk balzsamecetes redukciót a balzsamecet és a cukor összeforralásával, majd hagyjuk kihűlni.

Szórjunk meg egy tortillalapot bőségesen reszelt sajttal, tegyük rá a felaprított csirkehús egy részét, és tegyünk rá néhányat a cikkekre vágott barackból. Locsoljunk rá egy keveset a balzsamecetből, és fedjük be egy másik tortillalappal. Forró serpenyőben süssük át mindkét oldalán, sütés közben széleit kissé összenyomkodva, hogy a megolvadt sajt összefogja a két lapot.

Vágjuk félbe, majd 3-3 szeletre.

Kolbász paradicsomos-paprikás körettel 

Irány a piac! Június a tányéron

Hozzávalók:

  • 1-2 csipet só
  • 3+2 ek. olívaolaj
  • 3-4 fej lila hagyma
  • 3 ek. balzsamecet
  • 2 ek. méz
  • 4-6 db kisebb grill/fehér kolbász
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 30-40 dkg koktélparadicsom

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy kisebb tepsit/sütőtálat. A lila hagymát negyedekre vágjuk, a kaliforniai paprikát kimagozzuk és feldaraboljuk, a koktélparadicsomokat félbevágjuk.

A lila hagymát és a kaliforniai paprikát a tepsibe tesszük, meglocsoljuk 3 evőkanál olívaolajjal és a balzsamecettel, megsózzuk, és kb. 15 percig sütjük. Közben egy serpenyőben felhevítünk 2 evőkanál olívaolajat, majd közepesnél kicsit magasabb lángon megpirítjuk a kolbászokat.

Ha letelt a 15 perc, a tepsibe szórjuk a félbevágott koktélparadicsomokat, és tovább sütjük, majd kb. 10 perc elteltével hozzáadjuk az elősütött kolbászokat is, és így mindent együtt sütünk még negyed óráig. Ha kész, friss kenyérrel vagy pitával tálaljuk.

Egreses-kapros nyári káposzta

Irány a piac! Június a tányéron

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 ek olívaolaj 
  • 1 kis fej hagyma, vékonyra szeletelve
  • 70 dkg (egy kis fej) új fejes káposzta, legyalulva
  • 30 dkg egres, megtisztítva
  • 8 dl leszűrt húsleves
  • só, bors
  • 1 kis doboz tejföl (175 g) 
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 ek cukor
  • 1 nagy csokor friss kapor, finomra aprítva

Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a legyalult káposztát, a megpucolt egrest, majd ráöntjük a húslevest. Sózzuk, borsozzuk. Körülbelül 25 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul, és az egres szétfő. Simára keverjük a tejfölt a keményítővel, majd besűrítjük vele a káposztát. Hozzáadjuk a cukrot és a friss kaprot. Hidegen is tálalható. (A képen főtt borjúnyelvvel kínáljuk.)

Toszkán kenyérsaláta

Irány a piac! Június a tányéron

Hozzávalók:

  • 1 fej sonkahagyma vagy lila hagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 6 db érett paradicsom
  • 2 ek. balzsamecet
  • 25 dkg szikkadt kenyér
  • só, bors
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj

A kenyeret felkockázzuk, és 220°C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megpirítjuk.

A paradicsomot körülbelül a kenyérkockákkal azonos nagyságúra felaprítjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük. Az öntethez az olívaolajat elkeverjük a balzsamecettel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A megpirított kenyérhez adjuk a paradicsomot, a hagymát és az öntetet, valamint a durvább darabokra tépkedett bazsalikomot. Az egészet jól összeforgatjuk. Fél órát állni hagyjuk, hogy a kenyér magába szívhassa az öntetet.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Bulgurral töltött padlizsán

Irány a piac! Június a tányéron

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1,5 tk. római kömény
  • 1 tk. méz
  • 2 nagyobb padlizsán

Hozzávalók a töltelékhez:

  • pici só
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 db paradicsom
  • fél citrom leve
  • 15 dkg bulgur
  • fél csokor menta

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • 25 dkg görög joghurt
  • néhány levél menta

Először a fűszeres pasztát készítjük el. Az olívaolajhoz adjuk a mézet, a reszelt fokhagymát és a római köményt. Az egészet jól elkeverjük.

A padlizsánokat kettévágjuk, majd a húsukat bevagdossuk úgy, hogy ne sértsük meg a héját. A fűszeres pasztával jól bedörzsöljük. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A bulgurt sós vízben puhára főzzük. A paradicsomokat apró kockákra vágjuk, és a bulgurhoz keverjük a citrom kifacsart levével együtt. A petrezselymet és a mentát is felaprítjuk, és ezt is a bulgurhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk a tölteléket.

A sütőből kivett padlizsánokra halmozzuk a tölteléket, majd további 10 percig sütjük. Tálaláskor a padlizsánok tetejére halmozzuk a joghurtot, és megszórjuk a durvára vágott mentával.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Kuszkusz cukkinivel

Irány a piac! Június a tányéron

Hozzávalók:

  • 25 dkg kuszkusz
  • 5 dl hús- vagy zöldségalaplé
  • 1 közepes cukkini
  • fél lime lereszelt héja és pár csepp lé
  • petrezselyem
  • friss menta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg vágható krémfehér sajt
  • olívaolaj

Karikázzuk fel a megmosott cukkinit, majd teflonserpenyőben, olívaolajon 1 gerezd fokhagymával grillezzük készre. Közben forraljuk fel az alaplevet, zárjuk le alatta a gázt, adjuk hozzá a kuszkuszt, és fedjük le az edényt. A kuszkusz kb. 10 perc alatt magába szívja a levet, és megpuhul. A kész kuszkuszt keverjük el a cukkinivel, a felkockázott sajttal, adjuk hozzá a maradék gerezd aprított fokhagymát, petrezselymet és mentát. A lime héjával és levével ízesítsük, sózzuk, borsozzuk, langyosan tálaljuk.

 Paprikás csirkenyárs cseresznyés salátával

Irány a piac! Június a tányéron

Hozzávalók: 

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 ek. mustár
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. ajvár (vagy más édes paprikakrém)
  • 1,5 dl olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 2 tv/kápia paprika
  • 10 dkg rukkola
  • 15 dkg cseresznye
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • fanyársak

A fanyársakat vízbe áztatjuk. Az ajvárt, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a mézet az olívaolajjal eldolgozzuk. A csirkemellet megmossuk, papírtörlővel tisztára töröljük, majd felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk, és a marináddal összekeverjük, hogy jól bevonja. A paprikát felkockázzuk, majd a nyársakat kiszedjük a vízből, és feltűzködjük rá a paprikát és a csirkekockákat felváltva. Grillen megsütjük.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és félbeszedjük, a rukkolával összekeverjük. Olajjal és balzsamecettel meglocsoljuk, a nyársakkal kínáljuk.

Limoncello házilag

Híres és finom: így készül a házi limoncello

Hozzávalók:

  • 10 db kezeletlen, vastag héjú citrom
  • 1 l 95°-os alkohol
  • 1 l víz
  • 700 g kristálycukor

A citromokat alaposan megmossuk, héjuk sárga részét zöldséghámozóval lehántjuk, és egy nagy befőttesüvegbe tesszük. Ezután felöntjük az alkohollal, az üveget lezárjuk, és száraz, sötét, hűvös helyen egy hónapig állni hagyjuk. A cukorból és a vízből laza szirupot főzünk, majd összekeverjük az egy hónap alatt halványsárgává színeződött, illatos alkohollal. Az üveget ismét lezárjuk, és még egy hónapig állni hagyjuk.

A második harminc nap letelte után a kész citromlikőrt leszűrjük, majd üvegekbe töltjük, és jégbe hűtve kínáljuk. A limoncellót fogyaszthatjuk ebéd vagy vacsora végén, önmagában (mindenképpen jéghidegen), esetleg aperitifként tonikkal, pezsgővel keverve, de használhatjuk desszertekhez, pl. piskótára, gyümölcssalátákra, fagylaltokra csöpögtetve, könnyű, tejalapú krémekbe keverve és végül, de nem utolsósorban remek gasztroajándék válhat belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top