Gasztro

Betett a hőség a szőlőnek és a mozzarellának

Olaszországban az éghajlat kezd "trópusivá" válni. Kritikus helyzetbe kerültek a mozzarellakészítők és a borászok.

Olaszországban idén eddig 1 milliárd euró veszteséget okozott a mezőgazdaságnak az átlagosnál magasabb hőmérséklet és a kiadós esők hiánya. Az olasz kormány rendkívüli állapotot rendelt el olyan gasztronómiai központokban, mint az észak-olaszországi Parma és Piacenza térsége.

A Velence-közeli szőlőtermő vidékeken a borszőlőt a szokásosnál korábban szedik le, az alapanyag-ellátás szűkülése miatt kritikus helyzetbe kerültek a Nápoly térségében működő mozzarellakészítők.

Betett a hőség a szőlőnek és a mozzarellának

Szardínia szigetén a pásztorok a főutakra kiállított traktoraikra kifeszített molinókon kérik az arra haladókat, hogy segítsenek megmenteni jószágaikat.

Roberto Moncalvo, a mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke szerint Olaszországban az éghajlat kezd “trópusivá” válni. Úgy látja, ha Olaszország fenn akarja tartani a magas minőséget a mezőgazdaságban, akkor egyrészt meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az esős időszakban lehullott csapadékvizet fel lehessen fogni és tárolni, másrészt nem szabad tovább halogatni a szerkezeti átalakítások végrehajtását az ágazatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top