nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hétvégi menü, amivel kibírod a kánikulát

Hétvégi menü, amivel kibírod a kánikulát

Átkapcsolunk kánikula-üzemmódba: hétvégi menünk csupa olyan ételből áll, amivel nem kell sokat bíbelődni a konyhában, és nem is telít el minket túlzottan. Könnyű, nyári fogások, amiket még akkor is el tudtok készíteni, ha egész napos strandolást terveztetek.
NLCafé
f Ajánlom

Eljött az a pont, amikor már minden olyan hétvégi menüt elfelejthetünk, amihez járatni kell a sütőt, vagy sokat kell a tűzhely mellett állni. Így is melegünk van, az extra fűtést majd inkább télre tartogatjuk. Most legszívesebben reggeltől estig fagyin és jéghideg limonádén élnénk, este pedig jöhetne egy kis grillezés és a jól megérdemelt rozéfröccs. Ha ezt nem is sikerül kivitelezni – vagy legalábbis nem mindennap –, akkor viszont csakis könnyű ételekben tudunk gondolkodni, így most ezt a nyári hétvégi menüt is így állítottuk össze. 

Áfonyás-banános turmix

Ezt a smoothiet szürcsöld, ha lapos hasat akarsz
 

Hozzávalók:

  • 1 csésze fodros kel vagy spenót
  • 1 fagyasztott banán
  • fél csésze fagyasztott áfonya
  • 1/4 tk. frissen reszelt gyömbér
  • 1 ek. chia mag
  • 1 ek. mandulavaj
  • 1 ek. almaecet
  • 140 g mandulatejes joghurt (natúr joghurt és mandulatej keverékével kiváltható)
  • 1/4 tk. fahéj
  • fél csésze víz

Minden hozzávalót turmixolj össze, és fogyaszd el azonnal!

 

Levendulás sárgabarack krémleves

Hétvégi menü, amivel kibírod a kánikulát

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 5-6 ek. cukor
  • 6 dl víz
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tk. szárított levendula
  • 1 kg kimagozott sárgabarack

a vaníliás joghurthoz:

  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 15 dkg natúr joghurt

A sárgabarackot a cukorral, a levendulával és a vízzel együtt egy lábasba tesszük. Addig főzzük, amíg a sárgabarack kissé megpuhul. Botmixerrel pürésítjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk. 

A joghurtot kikeverjük a vaníliás cukorral, és a lehűtött levesre kanalazzuk fogyasztáskor.

Citromos spagetti

Hétvégi menü, amivel kibírod a kánikulát

Hozzávalók:

  • 500 g spagetti
  • 1 gerezd fokhagyma bedörzsöléshez
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 5 evőkanál (75 ml) extra szűz olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 pohár (235 ml) finomra reszelt parmezán, plusz még egy kicsi a szóráshoz
  • egy csokor sima levelű metélőpetrezselyem aprítva
  • 1 citrom frissen reszelt héja 

Öntsük a spagettit forrásban lévő sós vízbe, és azonnal keverjük el, hogy ne tapadjon le.

Vágjuk a fokhagymagerezdet félbe, a vágott felével dörzsöljük be egy nagy tál belsejét, így a nyers fokhagyma íze fogja borítani a tál belsejét. (A maradék fokhagymát dobjuk ki.) A frissen facsart citromlébe keverés mellett kis mennyiségekben csepegtessük bele az extra szűz olívaolajat. Alaposan keverjük össze, amíg a hozzávalók teljesen egységes keveréket nem alkotnak. Keverjük el benne a parmezánt.

Amikor a spagetti eléri az al dente állagot, szűrjük le, és öntsük bele a tálba, majd jól keverjük el. Szórjuk meg parmezánnal, petrezselyemmel és citromhéjjal. Tálaljuk azonnal.

 

Csokis morzsa fagyival

Hétvégi menü, amivel kibírod a kánikulát

Hozzávalók:

  • csokis sütimorzsa, csokis keksz vagy zabkeksz
  • néhány gombóc fagylalt

A kekszet zacskóba tesszük, összefogjuk, és klopfolóval megütögetjük párszor, hogy a keksz szétmorzsolódjon. 

Kis poharakba morzsolt kekszet és fagyit adagolunk. Feldobhatjuk friss gyümölcsökkel, kompóttal, lekvárral is.

 

Cukkinis bulgursaláta

Hétvégi menü, amivel kibírod a kánikulát

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg bulgur 
  • 30 dkg cukkini 
  • 25 dkg (konzerv) főtt csicseriborsó 
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 (bio) citrom
  • 4 ek olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors 
  • csokor petrezselyem
  • 10 dkg zöldsaláta

A bulgurt sós vízben főzzük puhára, szűrjük le. A felkockázott cukkinit kevés olívaolajon süssük ropogósra adagonként (ha egyben sütjük, inkább csak párolódik, és puha lesz), majd keverjük a bulgurhoz. A megmosott citrom héját reszeljük le, a levet facsarjuk ki, ezeket is keverjük a bulgurhoz a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a zúzott fokhagymával együtt. Ha kihűlt a bulgur, keverjük hozzá a zöldsalátát és az aprított petrezselymet.
Sózzuk, borsozzuk. 

 
Megosztás Facebookon