Gasztro

Hétvégi menü a vakáció első hétvégéjére

Vége a sulinak, nyári üzemmódra vált az ovi, kezdődik a vakáció! Mi mással is indítanánk a szünidőt, mint egy szuper hétvégi menüvel, amiben csupa olyan étel szerepel, amit a gyerekek imádni fognak!

Egész évben fegyelmezett étrendre szoktattuk a gyerekeket, egészséges hétvégi menükkel készültünk, amikor csak lehetett, így most, hogy végre eljött a nyári szünet, lazíthatunk egy picit. Ez a mai hétvégi menü olyan receptekből áll, amelyekért odalesznek a gyerekek, kicsik és nagyok egyaránt. Hogy aztán a nyár hátralévő részében a nagymama klasszikusai, a húsmentes hétvégi menük vagy épp a gyors hétvégi menük kerülnek-e elő, az már csak szervezés kérdése.

 

Csupa csokis amerikai palacsinta

 
Indítsd a napot mennyei csupacsokis palacsintával!

 Hozzávalók:

  • 2 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje, habbá verve
  • 3 ek. cukor
  • 1 és 1/3 bögre tej
  • 3 ek. olvasztott vaj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 és 1/2 bögre liszt
  • 1/4 bögre kakaópor
  • 1 tk. sütőpor
  • 100 g apróra vágott étcsoki
  • 1 ek. vaj vagy olaj a sütéshez
  • 1 bögre tejszín
  • 225 g csokichips
  • málna

A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 35 cl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.

A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!

 

Hideg málnakrémleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg málna
  • 1 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 3 ek. cukor
  • 0,5 cs. vaníliás cukor
  • +málna – díszítési célból, ha nem felejted el

A leves hozzávalóit összeturmixoljuk, leszűrjük, és csészékbe szedve hűtőbe tesszük, majd megesszük.

 

Lasagne

Az olasz konyha kedvencei: bolognai ragu és lasagne
A besamelmártáshoz:
  • 80 g vaj
  • 80 g liszt
  • 1,2 l zsíros tej
  • ½ kk. frissen reszelt szerecsendió
  • ½ kk. őrölt fehér bors

Továbbá:

  • 1 adag bolognai ragu
  • kb. 400 g száraz lasagne tészta
  • 100 g frissen reszelt parmezán
  • 1 kk. vaj

A szokásosnál hígabb besamelmártást készítünk: egy lábasban felhevítjük a vajat, beleszórjuk a lisztet, és alacsony lángon kissé megpirítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy a liszt ne barnuljon meg!) A készülő mártást folyamatosan keverjük, és lassan hozzácsorgatjuk a meleg tejet. Ezután sóval, fehér borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és forrásponttól számítva még 2-3 percig főzzük.

Egy 22×26 cm-es tepsit kivajazunk, belerakunk 3-4 evőkanálnyi ragut, és szétterítjük, hogy mindenhová egyenlően jusson. (Ez a kevés vajas-húsos szósz megakadályozza, hogy a tészta a tepsink aljára égjen.) A húst befedjük egy réteg tésztával, majd ismét ragu, erre híg besamelmártás, majd 1-2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán kerül. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak – fontos azonban, hogy mindig besamellel és reszelt parmezánnal fejezzük be. A lasagnét 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, és a sütőből kivéve, tálalás előtt legalább 20 percig állni hagyjuk.

 

Joghurttorta friss gyümölcsökkel

Az utolsó nyári desszertek

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 3 ek. teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 ek. barna cukor vagy néhány csepp édesítő
  • 1 csipet só
  • ½ ek. citromlé

A krémhez:

  • 3 dl sovány joghurt
  • 2 tojásfehérje
  • 1 citrom héja és ½ citrom leve
  • 2 lapzselatin (vagy 0,5 dkg zselatin)
  • 2-3 ek. méz vagy ízlés szerint édesítőszer

A díszítéshez:

  • friss gyümölcs (eper, málna, szeder, áfonya, barack)

A sárgáját a barna cukorral (vagy az édesítővel) simára keverjük, a fehérjéket elkezdjük verni, és amikor már habos, hozzáadjuk a csipet sót és a citrom levét, így lehet cukor nélkül jó habot kapni. 

Hozzákeverjük a habhoz a sárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a lisztet is. Négy kerek lapocskát kenünk belőle, amekkorák a tortácskaformák. 170-180 °C-on kb. 8-10 perc alatt megsülnek.

A krém elkészítéséhez a joghurtot a citrom héjával elkeverjük, a tojásfehérjét a mézzel és a citromlével habbá verjük. A zselatinlapokat hideg vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és felmelegítjük. Langyosra hűtjük, a joghurthoz adjuk, végül a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk. A kerek tortaformát papírcsíkkal kibéleljük, az aljára tesszük a piskótalapot, majd rátöltjük a joghurthabot. Hűtőben dermesztjük, aztán a formából kivéve gyümölccsel díszítjük.

Bodzás jégkrém eperrel

 

Hétvégi menü a vakáció első hétvégéjére

Hozzávalók:

  • 3 dl víz
  • 5-6 szem eper
  • 4 ek. bodzaszörp
  • ízlés szerint citromlé

Készítsünk bodzás limonádét. Ehhez keverjük össze a szörpöt a vízzel, adjunk hozzá kevés citromlevet. Töltsük jégkrémformákba a limonádét, mindegyik formába tegyünk néhány darab szeletelt epret. Fagyasszuk egy éjszakán át.

 

Csirke nuggets amerikai káposztasalátával

Csirke nuggets házilag - jobb, mint a gyorsétteremben!
 

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé / comb
  • 2 tk. só
  • őrölt fekete bors
  • liszt 
  • tojás
  • ropogós zsemlemorzsa / pankó morzsa

A salátához:

  • 50 dkg fejes káposzta
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 tk. porcukor
  • fél mokkáskanál só
  • őrölt fekete bors
  • 1 dl tej/tejszín
  • 2-3 dl (házi) majonéz

A csirkét feldaraboljuk, aprítógépbe tesszük, sózzuk-borsozzuk, és krémesre daráljuk.

Kis gombócokat formázunk a masszából, kicsit kilapítjuk a gombócokat, majd panírozzuk, és forró olajban kisütjük.

A salátához a káposztát és a répát lereszeljük nagy lyukú reszelőn,  majd hozzáadjuk a porcukorral, tejszínnel és sóval-borssal elkevert majonézt, és összeforgatjuk.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top