Gasztro

Clafoutis: a francia cseresznyés pite

A cseresznyés pitének ezer arca van, ahány ország és nemzet, annyiféle tészta kerülhet hozzá. A franciák cseresznyés sütije elronthatatlan, megunhatatlan, őrületesen finom, és végtelenül egyszerű elkészíteni.

Nálunk a cseresznye leggyakrabban piskótatésztába, vagy kelt tésztába kerül, hogy elkészüljön az igazi nyári desszert. Piteformába az amerikai verzión kívül még a franciák teszik. De míg az előbbi alapból egy omlós száraz tészta, amin a cseresznye leve lazít, addig a francia cseresznyés pite, a clafoutis egy szaftos, nedves tésztájú nyári sütemény.

Cseresznyés pite, a nyári kedvenc

A cseresznyés piték, lepények, piskóták a nyári szezon legnagyobb favoritjai. Lehet hagyományos cseresznyés pitét készíteni. Ilyenkor a cseresznyés pite tésztája nem tér el a hagyományos almástól. De feltétlenül próbáljuk ki a fordított cseresznyés pitét is. Elkészítése és a végeredmény is garantáltan emlékezetes élmény lesz.
A cseresznyés pite mellett más süteményt is próbáljunk ki bátran, hiszen hosszú még a nyár!

A francia cseresznyés pite hozzávalói

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj
  • 50 dkg cseresznye
Clafoutis: a francia cseresznyés pite

A francia cseresznyés pite elkészítése

  • A tojásokat egy tálba felütjük, és felverjük.
  • Hozzáöntjük a tejet és a tejszínt.
  • Ezután kerül bele a cukor és a vaníliás cukor. Elkeverjük.
  • Majd jöhet a sütőporral elkevert liszt is. Az egészet habverővel csomómentesre keverjük.
  • A piteformát kivajazzuk, a kimagozott cseresznyét az aljára rendezzük, és ráöntjük a tésztát.
  • 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. A francia cseresznyés pite tésztája ilyenkor még remegős, lágy, pont így lesz jó. Még melegen, langyosan fogyasztjuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top