Gasztro

Hétvégi menü isteni nyári receptekkel

Még nincs késő összerakni a hétvégi menüt! Gyors bevásárlás, és már készülhetnek is a jobbnál jobb zöldséges-gyümölcsös finomságok!

Az a jó a nyári hétvégi menükben, hogy nemcsak finomak, de végre színesek is. A sok friss gyümölcs és zöldség annyira feldobja az ételeket, hogy szinte észre sem vesszük, ha hús nem is került az asztalra egész nap. Ha mégis hiányozna, akkor még mindig választhatunk egy húsos hétvégi menüt, de ha már ennyi minden van a piacon, jobb inkább kihasználni, úgyis mindig a szezonális ételek a legfinomabbak.

Gyümölcsös bundás kenyér

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet toast kenyér vagy kalács 
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 púpozott ek. áfonyalekvár
  • 10 dkg erdei gyümölcs
  • 2 egész tojás
  • vaj a sütéshez

A krémsajtot keverjük el a lekvárral. Kenjünk meg a kenyerek egyik felét az édes, gyümölcsös krémsajttal, szórjunk rájuk kevés gyümölcsöt, majd fordítsunk össze egy-egy szeletet. A tojásokat enyhén verjük fel egy mély tálban. Kb. 5 dkg vajat olvasszunk fel teflonserpenyőben, mártsuk meg a kenyereket a tojásban, és süssük mindkét oldalukat szép pirosra. 

 

 

Avokádós kukoricával töltött paradicsom

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 30 dkg főtt szemes kukorica
  • 1 érett avokádó fele, kockázva
  • 1 kisebb csokor petrezselyem, aprítva
  • 15-20 szál snidling, finomra aprítva
  • 1 cikk citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • 4 érett paradicsom, a belsejüket vájjuk ki
  • 3 dkg fetasajt

A paradicsom belsejét finoman sózzuk, borsozzuk. A sajt kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy keverőtálban, majd adagoljuk a paradicsomokba. Tegyük hűtőbe és legalább egy órát hagyjuk pihenni. Tálaláskor szórjuk meg friss fűszerekkel, és morzsoljuk rá a fetasajtot. Hidegen is remek fogás, de azt sem fogjuk megbánni, ha 200 fokon 10 percig sütjük.

 

Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 35 dkg tagliatelle (szélesmetélt)
  • 50 dkg krumpli 
  • 25 dkg cukkini
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 2-3 szál szárzeller
  • 50 dkg paradicsom 
  • 10 dkg szalonna
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 5 dkg parmezán
  • extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

 Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt. 

 

Mascarponés–törökmogyorós pite eper–rebarbaralekvárral

Hétvégi menü

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű formához):

  • 15 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek. hideg víz
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg pirított, darált mogyoró

Hozzávalók a krémhez:

  • 2-3 ek. cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

Hozzávalók a lekvárhoz:

  • 25 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • 50 dkg eper
  • 1 zacskó 3:1 dzsemfix
  • 50 dkg rebarbara

A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a darált mogyoróval és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi vizet, hogy éppen összeálljon. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Eközben elkészítjük a lekvárt. A megmosott epret és a rebarbarát kisebb darabokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A citrom levével és a dzsemfixszel jól elkeverjük. Lassú tűzön forraljuk fel. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, ezután még 5 percig főzzük, majd a már kész lekvárt hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát és visszatesszük a hűtőbe további 20 percre.

Eközben a mascarponés krémet elkészítjük. A mascarponét lazítsuk fel kézi habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik. A pite összeállításáig tegyük a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztára tegyünk sütőpapírt, és töltsük meg valamilyen nehezékkel (pl.: bab, rizs). Tegyük az előmelegített sütőbe, süssük 15 percig, majd távolítsuk el a nehezéket, és süssük még további 10 percig, amíg a tészta átsül, és szép aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A kihűlt tésztakosárba kanalazzuk a mascarponekrémet, majd erre simítjuk rá az elkészített lekvárt is. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette

 

Mentás citromfagyi

Hétvégi menü

Hozzávalók 10-12 gombóchoz:

  • 3 szem citrom
  • 22 dkg cukor
  • 5 dl víz
  • 10-15 levél menta

A citromot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd elegyítjük a vízzel és a cukorral, aztán addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Készíthetjük fagylaltgépben vagy sorbetnek is: gépben elkészítve krémesebb, fagyasztóba téve jégkása jellege lesz.

A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk. Ha fagylaltgépben készítjük, csak akkor tesszük a mentát a fagylalthoz, mikor már háromnegyedig megfagyott. Ha sorbetet készítünk, egy lapos edénybe borítjuk az aprított mentával elkevert masszát (minél laposabb az edény, annál hamarabb fagy), fagyasztóba tesszük, és óránként átkeverjük villával, amíg adagolható lesz.

Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy jobban kijöjjön a menta színe és íze, bele is turmixolhatjuk a cukorszirupba.

Padlizsános lecsó

Hétvégi menü isteni nyári receptekkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg lecsónak való paprika 
  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg lédús paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk. őrölt piros paprika
  • olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt, kicsit pirítsuk le, majd adjuk hozzá a kicsumázott, felkarikázott paprikát. Szórjuk meg pirospaprikával, az aprított fokhagymával, öntsünk alá 1 dl vizet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 25-30 perc alatt készre a lecsót. Aki szereti, tehet bele felkarikázott kolbászt is! Friss kenyérrel tálaljuk. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top