Gasztro

Nyári leves: spárga kaporral, citrommal

A spárgához is fel kell nőni. Sokan csak a megismerkedés után több évvel fedezik fel maguknak, hogy a spárga nemcsak egészséges, hanem őrületesen finom is. Mi ezt most egy igazi nyári, savanykás spárgalevessel bizonyítjuk be.

A spárgával tudni kell bánni: a legfontosabb, hogy friss spárgát válasszunk a piacon vagy a boltban. Aztán fontos még a megfelelő előkészület: a spárgát hámozzuk meg, ha kell, és vágjuk le a fás részeket. Ez utóbbi lehet, hogy pazarlásnak tűnik, de a fás, szálas falatok élvezhetetlenné tehetik az elkészült spárgás fogást. A harmadik legfontosabb trükk a spárga elkészítéséhez, hogy ne főzzük túl a spárgát.

Spárgaszezon

A spárgaszezon rövidnek tűnhet, ha viszont kihasználjuk a lehetőségeket, nem lesz hiányérzetünk. És ezt tegyük is meg, hiszen a spárga sok mindenre jó: a spárga 95%-a víz, így diétázóknak, fogyókúrázóknak kimondottan ajánlott, ráadásul cukortartalma is rendkívül alacsony. Nálunk többféle színben is kapható: fehér, zöld vagy akár lila is lehet. Ebből pedig jut minden napra spárgás recept.

Nyári leves: spárga kaporral, citrommal

Spárgaleves hozzávalói

  • 1 csomag fehér spárga
  • 5 dl alaplé vagy víz
  • 1 db citrom
  • 2 dl tejszín
  • friss kapor
  • 2 db babérlevél
  • cukor, só, bors

Spárgaleves elkészítése

  • A spárgákat előkészítjük: meghámozzuk őket, és a fás végeket levágjuk. A megpucolt spárgákat pedig felkarikázzuk.
  • A spárgasípok kivételével a spárgadarabokat egy edénybe tesszük, felöntjük az alaplével és elkezdjük főzni. Beletesszük a babérleveleket is.
  • Főzés közben pár csepp citromlével, kevés cukorral, sóval, borssal ízesítjük, ízlés szerint.
  • A főzési idő vége felé, hozzáadjuk a kimaradt spárgasípokat is.
  • A levest felhúzzuk a tejszínnel, megszórjuk a finomra aprított kaporral és kész is az isteni spárgaleves.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top