Gasztro

Elverte a jég a mátrai borvidéket

Jégeső tette tönkre a borászok szőlőültetvényeit a mátrai borvidéken. Van olyan dűlő, ahol 90 százalékos a termésveszteség.

Akár háromszázmillió forintos kárt is okozhatott a szombati jégeső a mátrai borvidéken, ahol 1000-1200 hektárnyi szőlőben 30 és 90 százalék közöttire tehető a termésvesztés. A több százmillió forintos kárt a gazdáknak nem téríti meg teljesen senki, mert a szőlészek 95-98 százaléka a magas díj miatt nem rendelkezik biztosítással. Ők csak a kárenyhítési alapból juthatnak bizonyos összeghez, amely a jégesőben elszenvedett tényleges veszteség 40 százaléka körül lehet majd.

Lassan hömpölyög a májusi jeges ár:

Nyilas János, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke szerint ez az esztendő nem a szőlősgazdák éve a Mátraalján. Kezdődött a januári kemény téli faggyal, folytatódott a húsvét körüli zöldfaggyal, majd május 3-án és most 13-án is jégverés pusztított. A szombati jégverés nyomán elpusztult termés már nem pótlódik, az alsó rügyekből ugyan jöhet még hajtás, de azon a fürt már nem érik be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top