Gasztro

Eszméletlen banánpazarlás folyik Nagy-Britanniában

Tarthatatlan szintet kezd elérni a britek élelmiszer-pazarlása. Egy felmérés szerint naponta 1,4 millió darab banánt dobnak ki a szemétbe a szigetország lakói.

Évente 25 milliárd forintnak megfelelő értékű banánt dobnak a szemétbe Nagy-Britanniában, ami naponta 1,4 millió darab déligyümölcsöt jelent – derült ki egy hétfőn közzétett kormányzati jelentésből.

Zöld vagy barna a banán?

Nagyon válogatósak a brit fogyasztók, ha banánról van szó. Harminc százalékuk már akkor kidobja a banánt, ha kicsit megsérült, vagy a héján sötét foltot lát. Rengetegen vannak azok is, akik már akkor is szemétbe dobja a gyümölcsöt, ha még éretlen, és zöld foltok vannak a héján.

Turmix, smoothie, chips

A Sainsbury’s brit szupermarketlánc üzleteiben tájékoztatópontokat hozott létre a banánpazarlás ellen, ahol bemutatják a túlérett vagy sérült banánok felhasználási lehetőségeit. Az efféle gyümölcsök tökéletesek muffinokba vagy gyümölcskenyerekbe, remek alapot adnak egy kiadós smootihe vagy gyümölcssaláta elkészítéséhez. Felkarikázva, kiszárítva pedig banánchipsként fogyasztható a kidobásra ítélt banán. Bár az élelmiszerlánc megmaradt a klasszikus felhasználásnál, de állítólag a banán a lábakat is eszméletlen puhává varázsolja, és segít a fogfehérítésben is.

A hivatalos statisztikák szerint egy átlagos brit család évente mintegy 700 fontnyi (mintegy 22 ezer forintnyi) élelmiszert dob el. A szupermarketlánc célul tűzte ki, hogy megpróbálja rábírni a briteket, hogy ezt csökkentsék a felére.      

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top