Gasztro

Ez a nyerő vacsora, ha egy pasit akarsz lenyűgözni

Persze, biztosan örülne a babgulyásnak is fehér kenyérrel, de ha szereti a sört, akkor egy sörös menüvel tudsz igazán nagyot dobni. Persze már egy fogást is értékelni fog! Mert nem csak borral lehet jókat főzni...

Grillezett cukkinifalatkák barna sörben, párolt csiperkegombával

Ez a nyerő vacsora, ha egy pasit akarsz lenyűgözni

Hozzávalók: csiperkegomba, cukkini, vöröshagyma, fűszerek
 

Első lépésben a csiperkegombát két nappal az elkészítés előtt sörrel felöntjük, amíg teljesen el nem lepi a gombát, így pácoljuk. A cukkinit egycentis szeletekre, a vöröshagymát apróra vágjuk. Előmelegített rostlapon a cukkinit oldalanként két-három percig sütjük, majd előmelegített olívaolajon rövid idő alatt aranybarnára futtatjuk a vöröshagymát és az előre pácolt gombát. Ezt követően a sült cukkinire rárakva tálaljuk, sóval, borssal, fokhagymával, illetve aprított zellerlevéllel ízlés szerint ízesítjük.

Trappista sörrel főtt endívia-krémleves sonkás-sajtos krutonnal

Ez a nyerő vacsora, ha egy pasit akarsz lenyűgözni
Hozzávalók 3-4 főre: 4 fej endívia, 1 db sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5-6 evőkanál vaj, szárnyasalaplé, 2 db babérlevél, 2 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, 1 kanál petrezselyem, kis kanál só, bors
 

 Az endíviát tisztítás után kettévágjuk, a közepét ék alapban kivágjuk, mert különben túl keserű lesz tőle az étel. A hagymát, fokhagymát és a répát megpucoljuk. A hagymát finomra vágjuk, az endíviát 5×5 centis darabokra várjuk, a fokhagymát és a répát lereszeljük. Olívaolajon addig pároljuk egyszerre őket, amíg az endívia barnulni nem kezd. Beledobjuk a babért, megszórjuk borssal, és húsalaplével felhúzzuk.  Ráöntjük a tejszínt, a tejfölt, és leturmixoljuk. Sonkás, baconos, sajtos krutonnal szolgáljuk fel.

Almás-zelleres füstölt pisztráng leveles tésztában, belga világos sörrel készítve

Ez a nyerő vacsora, ha egy pasit akarsz lenyűgözni

Hozzávalók: füstölt pisztráng, alma, zeller, petrezselyem, vajas leveles tészta

 

Az almát apró kockákra várjuk, a zellert lereszeljük, a petrezselymet szintén aprítjuk. Minimális olajon az egészet egyszerre puhára pároljuk. A leveles tésztát kihajtva, megformázva kis háromszögekre vágjuk, a pisztrángot és a zöldséget közé tesszük, és 180 fokon 10-15 percig sütjük, amíg aranybarnára nem sül. Ezután egy kevés párolt, majd leturmixolt zöldséggel és belga sörrel felhúzva friss mártást készítünk, ezzel leöntve tálaljuk.

Trappista sörben pácolt sertéssült, datolyás-hagymás mártással, zsenge kelbimbóval és burgonyakrokettel

Ez a nyerő vacsora, ha egy pasit akarsz lenyűgözni
Hozzávalók: sertés diója, hagyma, datolya, kelbimbó, röszti burgonya
 

A sertés dióját két órára bepácoljuk sörrel és sóval, borssal, kakukkfűvel, vöröshagymával, fokhagymával és datolyával ízesítjük. A pácolást követően a sertéshúst 160 fokon 2,5 órán keresztül sütés-párolással készre sütjük. A belőle kisült léből, illetve a pácléből pecsenyelevet készítünk. A kelbimbót roppanósra főzzük, és vajban megforgatjuk. Ezen után a burgonyakrokettet megsütjük, és a húst vékonyan leszeletelve a pecsenyelével tálaljuk. 

Sörrel készült trappista csokoládéhab

Ez a nyerő vacsora, ha egy pasit akarsz lenyűgözni
Hozzávalók: 33 dkg 70,5%-os belga csokoládé, 6 db egész tojás, 3 db lapzselatin, 15 dkg porcukor, 2 cl rum
 

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, miközben az egész tojásokat a porcukorral habbá verjük. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk 5 percre, ezután forró vízbe téve felmelegítjük csak annyira, hogy feloldódjon. Az olvasztott vajat, a habbá vert tojásokat és a lapzselatint kb. 2 cl rummal egybekeverjük. Hűtőbe téve dermesztjük.

Köszönjük a recepteket a Dunaparti Matróz Kocsma séfjének!
A fotókat Csákvári Péter készítette.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top