nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Világháborús befőttjeivel büszkélkedhet Marika néni

Világháborús befőttjeivel büszkélkedhet Marika néni

A hódmezővásárhelyi Marika néni a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak adományozta azt a három befőttjét, amelyeket édesanyja még 1943-ban rakott el.
NLCafé
f Ajánlom

Szonda Lajosné Marika néni valószínűleg tudja a tuti kompót titkát, ha már olyan befőtteket tárolt otthonában, amelyek éppen egyidősek vele. A három üveg körtebefőttet még 1943-ban, a vásárhelyi tanyavilágban rakta el édesanyja, és a különleges csatos üvegek miatt őrizgette eddig őket a család.

Egyszer azonban majdnem kinyitották a kompótokat: az anyukája, Kovács Sándorné Hegedűs Mária az ő esküvője alkalmából, 1963-ban fel akarta bontani a körtét, de Marika néni már fiatal menyasszonyként nem engedte ezt. Azt mondta, hogy ha eddig nem nyúltak hozzájuk, most már ne tegyék, őrizzék meg. 

Az ország gyaníthatóan legöregebb befőttjei igazi kuriózumnak számítanak – jegyezte meg Estók János a Délmagyar.hu-nak –, a múzeum gazdag kollekciójának ugyanis ezek lesznek az első készételdarabjai. “Befőttből eddig csak konzervek voltak a birtokunkban, de azok jóval fiatalabbak” – mondta a főigazgató. 

Megosztás Facebookon