Gasztro

Ne dobd ki a sonkát, hasznosítsd újra!

Ha maradt pár szelet kalács vagy sonka, és tojásból is túlbiztosítottátok magatokat, ki ne dobjátok a maradékot! Hoztunk néhány szuper receptet, amivel újjászületnek a húsvéti finomságok. Még akár két-három napra való menü is összeállítható a maradékokból!

Még a legprecízebb tervezés mellett is megesik, hogy marad egy kis húsvéti sonka, kalács vagy tojás az ünnepek végére. A kalács már kicsit száraz, a sonkából pedig annyit ettünk a napokban, hogy jó lenne egy kis változatosság az utolsó néhány szelethez – ismerős helyzet, tavaly is így volt, idén is így van, és valószínűleg jövőre is így lesz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ki kell dobni a maradékokat: csak körül kell nézni a hűtőben és a kamrában, és egész könnyen újrahasznosíthatjuk őket. 

Vitaminos tojássaláta 

A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 3 db hónapos retek
  • 2 szál újhagyma
  • 2 paradicsom
  • egy vastagabb szelet sonka
  • 3-4 főtt tojás
  • egy csomag salátamix
  • fél citrom leve
  •  3 ek olívaolaj
  • 1 kk mustár
  • 1 csemege uborka
  • 1 kiskanálnyi kapribogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

A zöldségeket tisztítás után a következőképpen vágd fel: a retket vékony karikára reszeld le, az újhagymát vágd fel kisebb karikákra, a paradicsomot és a főtt tojást cikkekre, a sonkát csíkokra és egy öblös tálban keverd össze a salátamixszel. Az öntethez aprítsd fel az uborkát és a kapribogyót, keverd össze egy kiskanál mustárral, csepegtesd rá a citrom levét, és locsold rá az olívaolajat. Ízesítheted egy kiskanál porcukorral, majd öntsd a salátára. Keverd össze, és néhány órára tedd a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.

Rilette sonkából 

Mihez kezdj a sonkával, tojással és kaláccsal? - A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • a maradék főtt sonka
  • a maradék főtt sonka “hája”
  • libazsír
  • húsleves (talán ebből is maradt valamennyi húsvétról)
  • só, bors

Tegyük fel a tűzre egy lábosban a sonka hájas részét kockákra vágva egy jó adag libazsírral együtt. Amikor kiolvadt, tegyük hozzá a szálaira bontott sonkát, és alacsony lángon, gyakran megkeverve pároljuk. Ha már látjuk, hogy a sonka a korábbiaknál is jobban szétesett, öntsük fel annyi húslevessel és fehérborral, hogy ellepje a sonkát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább.

Mivel a sonkát már főtt állapotában kezdjük el még tovább főzni, az egész folyamat nem tart túl sokáig. Leszűrjük, kihűtjük, a leszűrt pecsenyelével ugyanígy teszünk. Amikor valamennyi összetevő kihűlt, a zsír elvált a pecsenyelétől, a sonkát szálaira szedve újra lábosba tesszük, majd folyamatosan kevergetve annyi pecsenyelevet és zsírt adunk hozzá, amennyit “felvesz”. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, befőttesüvegben vagy cserépedényben hosszan eláll.

Currys tojáskrém

A húsvéti maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 6 kemény tojás
  • 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1 ek mustár
  • só, bors
  • 1 ek tejföl
  • 1 mk curry
  • egy fej vöröshagyma reszelve

Botturmixszal szoktam összedolgozni a hozzávalókat, sűrű kóstolgatás közben. Aki nem szereti a nagyon krémes állagot, annak javaslom, hogy csak apróra darabolja a tojást és a hagymát, így rághatóbb kencét érhet el. 

Sonkás-sajtos kiflik

Húsvéti maradékok újrahasznosítása

Töltelék:

  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 1 csipet Cayenne-bors
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál mustár
  • tetejére tojás
  • tetejére szezámmag

Tészta:

  • fél dl olaj
  • 3 dl víz
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg búzaliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojás

Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, a tejfölt, a tojást és az olajat. Rámorzsoljuk az élesztőt, és dagasztani kezdjük a tésztát. Ha gombóccá összeállt, kitesszük a deszkára, és addig folytatjuk a dagasztást, míg szép fényes, sima, hólyagos felületű lesz a tészta. Letakarjuk, 45 percig kelni hagyjuk. Míg kel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát ledaráljuk, és elkeverjük a reszelt sajttal, a sóval, a borssal, a Cayenne-borssal, a tejföllel és a mustárral. 

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettéosztjuk, mindkettőt cipó formára igazítjuk. Egyesével kb. 2 mm vastag, nagy körlapot nyújtunk belőlük, egy pizzavágóval 16-16 cikkre vágjuk. Mindre teszünk egy-egy kanál tölteléket, majd feltekerjük. Sütőpapíros tepsire fektetjük, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a kifliket 18-20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Buggyantott tojás mustáros pirítóssal

Húsvéti maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • pár dkg parmezán
  • pár szelet (pirított) kenyér
  • 3 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál (lehet sima ecet is) fehér borecet

Forraljunk fel egy liter vizet két evőkanál ecettel, óvatosan engedjük bele egy merőkanállal a tojások belsejét és főzzük három percig, majd csepegtessük le. Keverjük össze a mustárt a parmezánnal, kenjük a kenyérre, majd helyezzük rá a buggyantott tojást. Parmezános mustár helyett pesztóval is kipróbálhatjuk, ha van otthon, vagy tehetjük a tojást mustáros-sonkás kenyérre.

Almaleves bundás kaláccsal

Húsvéti maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 2 dl muskotályos fehérbor
  • 8 dl almalé 
  • 2 ek méz 
  • 1 rúd fahéj 
  • 8 szem szegfűszeg 
  • 3 dl tejszín
  • ánizs, gyömbér, vaníliás cukor ízlés szerint 
  • 2 nagyobb piros alma
  • 4 szelet kalács 
  • 1 tojás 
  • olaj vagy zsír a sütéshez
  • 1 ek porcukor

A bort és az almalevet lábosba öntjük, majd a mézzel, a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk. (Ha száraz bort használunk, valószínűleg több mézre lesz szükségünk.) 4-5 percig forraljuk, majd leszűrjük. Az almát meghámozzuk, kiszedjük a magházát, felkockázzuk, majd belekeverjük a leszűrt levesbe (azzal már nem forraljuk). Hozzáadunk 2 dl tejszínt, összemelegítjük, majd az egészet lehűtjük. (Tovább ízesíthetjük őrölt fahéjjal, 1 zacskó vaníliás cukorral, reszelt gyömbérrel vagy kevés őrölt szegfűszeggel.) A maradék 1 dl tejszínbe beáztatjuk a kalácsokat, ezután kivesszük, és megforgatjuk a felvert tojásban. A felforrósított zsiradékon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük, megszórjuk a porcukorral, és a leves mellé tálaljuk.

Rumos-gyümölcsös kalácspuding

Húsvéti maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • a tál kikenéséhez kevés vaj és cukor
  • 2 ek szilvalekvár
  • 50 ml rum
  • 200 g porcukor
  • 400 g (akár száraz) kalács
  • fél citrom leve
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 400 ml tej
  • 6 tojás
  • 400 g alma, körte vagy szilva

A kalácsot felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, majd összekeverjük a szilvalekvárral.

A tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a tejjel, a rummal, a fahéjjal és az olvasztott vajjal kézi mixer segítségével simára keverjük.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk a kristálycukorral. A kalácsszeleteket a szilvalakvárral elkevert gyümölcsdarabokkal a tálba rétegezzük, ráöntjük a tejes-tojásos keveréket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Ezalatt a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi mixerrel buborékosra keverjük. Evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot, közben a habot folyamatosan tovább verve mindaddig, amíg az egész sűrű, kemény masszává alakul.

A tojáshabot az elősütött szilvás kalácsra kanalazzuk, és még 15 percre visszatesszük a sütőbe. (Akkor a legfinomabb, amikor a teteje egy kis színt kap.)

A kalácspudingot langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Narancsos-csokis kalácspuding

Húsvéti maradékok újrahasznosítása

Hozzávalók:

  • 150 g kalács
  • 3 dl tej (lehet nyugodtan 4 dl is)
  • fél dl habtejszín (nem felverve)
  • 1 db tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5-8 dkg étcsokoládé
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • 2 evőkanál cukor

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy kisebb sütőtálat.

A kalácsot felkockázzuk, az étcsokit durvára vágjuk.

A tejet, a habtejszínt, a narancs reszelt héját, a tojást, a cukrot és a vaníliát egy tálba mérjük, és jól összekeverjük.

A kalácsot beleszórjuk a tejes keverékbe, megforgatjuk, hogy mindenhol érje, majd az egészet átöntjük a sütőtálba. Beleszórjuk a durvára vágott étcsokit és sütőbe toljuk kb. 25 percre.

Bundás kalács málnás túrókrémmel 

malnas reggeli

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta/túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál facsart citromlé
  • 20-30 dkg málna
  • 5 dkg sótlan vaj
  • 8-10 szelet kalács
  • 3-4 db tojás

1. A túrót kikeverjük a mascarponéval, a cukorral és a citromlével, majd beleszórjuk a málna felét és óvatosan összeforgatjuk.

3. Serpenyőben felhevítjük a vajat, közben előkészítjük a kalácsokat: a tojásokat felverjük és megforgatjuk benne a kalácsszeleteket, lecsepegtetjük a felesleget, és a serpenyőben felhevített vajon pár perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

4. Tányérra szedjük a kalácsszeleteket, rákanalazzuk a málnás túrókrémet és a maradék málnával megszórjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top