Gasztro

Medvehagyma: 5 dolog, amit tudnod kell róla

Az újra felfedezett medvehagyma virágkorát éli minden tavasszal. A nagyanyáink korában még jól ismert és a mindennapokban használt medvehagyma mostanra újra a konyhaasztalra került. De sok mindent nem tudunk még róla. Íme az 5 legfontosabb tudnivaló.

Ha jártunkban-keltünkben az erdőben medvehagymatelepre lelünk, az a tavasz csalhatatlan jele. Ha megfelelően felkészültünk, nagy mennyiségű medvehagymával térhetünk haza, ahol aztán neki is ugorhatunk a jobbnál jobb medvehagymás receptek elkészítésének.

 1. Miért éppen medvehagyma?

 A hagyma egészséges, és a medvehagymának is számos jótékony hatása ismert: jót tesz az emésztésnek, ez a fokhagymaillatú növény enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást. Tisztítja a húgyhólyagot, a vesét és a vért. Nem véletlen, tehát hogy a téli álmukból ébredő medvéknek is az egyik legkedveltebb csemegéje a medvehagyma, a nevét is innen kapta.

 2. Mikor van a medvehagymaszezon?

 A medvehagyma áprilisban és májusban virágzik. Fontos, hogy ha zsenge leveleket szeretnénk begyűjteni, akkor még a virágzást megelőző napokban, hetekben szedjük le, ezekből a levelekből készíthetünk aztán ízletes medvehagymalevest is.

 3. Hol találhatunk medvehagymát?

 Az erdők kisebb, árnyas részein egyre több helyen jelenik meg a medvehagyma. A Dél-Dunántúlon, a Mecsekben komoly lelőhelyek vannak, nem véletlen, hogy pont itt, Orfűn tartják a medvehagymás ételek hagyományos fesztiválját. De az ország más részein, már a Bakonyban és a Gerecsében is szerveznek medvehagymagyűjtő túrákat. Fontos azonban tudnunk, hogy az állami tulajdonban lévő erdők nem védett részeiről is legfeljebb két kilogrammnyi medvehagymalevelet lehet összegyűjteni, magáncélra.

Medvehagyma: 5 dolog, amit tudnod kell róla

 4. Hogyan szedjük a medvehagymát?

 Attól függetlenül, hogy a medvehagyma nem védett növény, szedésekor vigyázzunk, hogy csak a leveleit szedjük le. Ha a gyökere nem sérül, a következő évben is tudunk szüretelni. Gyűjtése, szedése közben pedig nagyon kell vigyáznunk, nehogy más, védett növényekben tegyünk kárt.

 5. Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

 A medvehagyma szedésének egyik legfontosabb eleme, hogy megkülönböztessük a gyöngyvirágtól. Ugyanis a medvehagyma és a gyöngyvirág nagyon is hasonlítanak, viszont a medvehagymától eltérően a gyöngyvirág mérgező. Már 2-3 levél elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezéses tüneteket okozzon.

A medvehagyma levelét megdörzsölve erős fokhagymaillatot áraszt, és virágjuk is különbözik: a gyöngyvirágé harang alakú, míg a medvehagymáé csillag formát képez.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top