nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Olyan hétvégi menüt hoztunk, amivel mindenkit lenyűgözhetsz. Különleges és finom fogások, amiket vissza fogtok tapsolni napokon belül.
NLCafé
f Ajánlom

Van amikor csak az a lényeg, hogy gyors receptekből álljon a hétvégi menü, máskor csak egy diétás hétvégi menüt szeretnénk. Ez a hétvégi menü azoknak kedvez, akik szeretnének ezen a hétvégén egy-két különlegességgel készülni. 

Házi libamájkrém körtelekvárral

Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg pecsenye libamáj
  • 1 kis fej vöröshagyma 
  • 10+10 dkg libazsír
  • fél dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors 
  • 5 dkg mazsola

A körtelekvárhoz: 

  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szem körte
  • 2 ek. olívaolaj 
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. fehérborecet

A májkrémhez az apróra kockázott hagymát dinszteljük puhára 10 dkg libazsíron. Adjuk hozzá a tisztított, darabolt májat és a mazsolát, lefedve süssük 15 perc alatt készre. Tegyük mély tálba, adjuk hozzá a tejszínt, botmixerrel pürésítsük teljesen simára, sózzuk, borsozzuk. Szedjük át tálba, a másik 10 dkg olvasztott libazsírral fedjük be, tegyük hűtőszekrénybe. A körtelekvárhoz a vékonyra szelt hagymát pároljuk lassan édesre az olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, felkockázott körtét, a zúzott fokhagymát, a mézet, a fehérborecetet. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, takaréklángon főzzük sűrűre a lekvárt. Kínáljuk a libamájkrém mellé. 

Újhagymaleves medvehagymaolajjal

Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 csokor újhagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1 liter víz vagy húsleves
  • só, bors
  • 1,5 dl tejszín

A medvehagymaolajhoz:

  • 1 közepes csokor medvehagyma,
  •  2 dl szőlőmagolaj

Az olajat előző nap készítsük el. Blansírozzuk a medvehagymát: dobjuk forrásban lévő vízbe, majd 30 másodperc után szedjük át jeges vízbe. Szárítsuk meg alaposan, öntsük hozzá az olajat, majd turmixoljuk le a keveréket (nem kell túl pépesre). Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, másnap szűrjük át az olajat (a fennmaradt medvehagymát natúr joghurttal elkeverve felhasználhatjuk friss mártásnak). A leveshez a hagymát karikázzuk fel, és pár perc alatt enyhén pároljuk meg a vajon. Öntsük fel a vízzel vagy a húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Gyöngyözve forraljuk a levest 10-15 percig, míg a hagyma szétfő, ekkor turmixoljuk le, és adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel vele újra. A medvehagymaolajjal megcsepegtetve tálaljuk.

Balzsamcetes-rozmaringos malackaraj krumplipürével

Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet csontos malackaraj (vagy sertésszűz)
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 4 ek. olívaolaj
  • 2 ek. érlelt balzsamecet
  • 1 kis csokor friss rozmaring

A körethez:

  • 80 dkg krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • csipet reszelt szerecsendió
  • 1 gerezd fokhagyma

A hámozott, felkockázott krumplit főzzük meg sós vízben, készítsünk belőle hagyományos módon krumplipürét a tejszínnel és a vajjal. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval és aprított fokhagymával ízesítsük. A hússzeleteket mossuk meg, töröljük szárazra. Oldalanként 3-4 perc alatt süssünk rá kérget 2 evőkanál olívaolajjal bekent tapadásmentes serpenyőben. Helyezzük az elősütött húsokat egy tepsibe, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percet. Vegyük ki a sütőből, pihentessük a húst 5 percig. Közben keverjük el a balzsamecetet a maradék olívaolajjal, tengeri sóval és az aprított rozmaringgal. Locsoljuk meg a húst az ecettel, és tálaljuk a krumplipürével.

Habcsókos-gyümölcsös madártej

Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 1 liter tej 
  • 6 nagy tojás 
  • 1 rúd vanília 
  • 1 narancs és 1 citrom héja 
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg porcukor
  • 15-15 dkg ribizli és áfonya (fagyasztott)

A tojások sárgáját robotgéppel verjük fehéredésig habosra a kristálycukorral. Kaparjuk hozzá a kettévágott vaníliarúd magjait. Fokozatosan keverjük el a tejet a kikevert tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citrushéjakat, főzzük lassan sűrűre, de ne forraljuk! Töltsük kancsóba, tegyük hűtőszekrénybe. Két szobahőmérsékletű tojásfehérjét verjünk fel közepesen kemény habnak, majd kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, minden kanál cukor között verjük a habot elektromos mixerrel egy-egy percet. A végén fényes, vágható masszát kapunk. Sima csöves nyomózsákból nyomjunk korongokat a fehérjéből sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 ºC-os sütőben süssük őket 10 percet, majd 110 ºC-on 15 percet. Kihűlés után vegyük le a habcsókokat a tepsiről. Tálaláskor öntsük poharakba a madártejet, kanalazzunk bele gyümölcsöt, tegyünk a tetejére habcsókot. 

Camembert-es gombóc szilvalekvárral

Menő hétvégi menü, amivel mindenkit lenyűgözhetsz

Hozzávalók 20 gombóchoz:

  • 70 dkg krumpli
  • kb. 20-25 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • csipet só
  • 20 dkg camembert
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 4 ek. olaj
  • szilvalekvár a tálaláshoz

A krumplit főzzük héjastul puhára, amikor meghűlt, hámozzuk meg, villával törjük össze, hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 1 cm vastagra, vágjunk 20 darab négyzetet belőle, mindegyik közepére helyezzünk 1-1 sajtkockát. A morzsát az olajban pirítsuk közepes aranybarnára. Lisztezett kézzel formázzuk gombóccá a négyzeteket, majd lobogó, sós vízben főzzük 1 percig, miután feljöttek a víz tetejére. Szűrőkanállal szedjük át a gombócokat a pirult morzsába, forgassuk meg benne, azonnal tálaljuk. Kínáljunk mellé szilvalekvárt!

 

 

Megosztás Facebookon