Gasztro

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Zserbó nélkül nem telhet el se húsvét, se karácsony, mindig ott a helye az ünnepi asztalon. A legjobbat a nagymama süti, száz közül is felismernénk melyik az, amit ő készített.

 

Hozzávalók egy 20X30 cm-es tepsihez:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 csipet só
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 70 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40-50 dkg baracklekvár

A tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé

A tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat.

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

 

 

A sót, a lisztet és a vajat egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásos-élesztős keveréket és sima tésztává gyúrjuk. 

 Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Három részre osztjuk a tésztát, és letakarva hűtőben pihentetjük kb. 20 percig.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált diót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromok reszelt héjával.

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

A pihentetés után lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik tésztadarabot. Kb. 20×30 cm-es téglalappá nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Megkenjük a baracklekvár felével, és megszórjuk a diós töltelék felével.

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Elsimítjuk, majd kinyújtjuk a második tésztagombócot, és ráterítjük a diós töltelékre. Rákenjük a maradék lekvárt, és egyenletesen elsimítjuk rajta a maradék diós tölteléket, és a harmadik kinyújtott tésztalappal fedjük le.

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Villával megszurkáljuk a felső tésztalapot, és letakarva pihentetjük 25-30 percig.

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

160 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, vízgőz felett megolvasztott csokoládéval vonjuk be a tetejét, és hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top