Gasztro

Hús nélkül is finomak! Hétvégi menü nemcsak vegáknak

A téli traktának vége, a nehéz húsos ételek lassan tényleg átadják a helyüket a könnyed, tavaszi finomságoknak. Bár hús nincs benne, ez a hétvégi menü nemcsak a vegáknak fog tetszeni.

Papíron már elkezdtünk gondolkozni a tavaszi szezonális alapanyagokra épülő hétvégi menükben is, nemsokára itt a retek, medvehagyma, borsó, és aztán szépen sorban a többi zöldség-gyümölcs is. Most viszont még kénytelenek vagyunk a téli alapanyagokkal tervezni, így akad még most is narancs és cékla a hétvégi menüben

Frissítő turmix vörös áfonyával és naranccsal

Hétvégi menü

Hozzávalók:

  • 1 bögre mandulatej
  • ½ bögre görög joghurt
  • ⅔ bögre fagyasztott vörös áfonya
  • 2 hámozott, darabolt narancs
  • 2 evőkanál méz

Az alapanyagokat egy tálba mérjük, és botmixerrel turmixoljuk.

 

Tejfölös, bazsalikomos zöldségleves

Hétvégi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 15 dkg sárgarépa 
  • 2-3 szál szárzeller 
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj 
  • 20 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó  
  • 10 dkg cukkini  (szezonban)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor bazsalikom 
  • só 
  • frissen őrölt bors 
  • 10 dkg fehér bab (konzerv)
  • 5 dkg kelkáposzta 
  • 3 dl tejföl  
  • negyed citrom leve

A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele a maradék bazsalikomot.

 

Spenótos-ricottás cannelloni

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 2 ek vaj 
  • 2 ek liszt
  • 2-3 dl tej 
  • só, bors 
  • szerecsendió 
  • 20 dkg (mirelit) leveles spenót
  • 50 dkg ricotta (készíthetjük fetával vagy kecskesajttal is)
  • 16 db cannelloni tészta 
  • 1 ek olaj
Ínycsiklandó vacsorák

A besamelhez a vajat felhevítjük, belekeverjük a lisztet, majd szép lassan hozzáöntjük a tejet. Sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendióval ízesítjük. Folyós, krémszerű állaga legyen, ha túl sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk. A felengedett, lecsepegtetett spenótot összeforgatjuk a ricottával, sózzuk (ha fetából készítjük, ne sózzuk). Mindegyik cannellonit megtöltjük a keverékkel, majd kiolajozott tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Ráöntjük a besamelt, alufóliával lefedjük, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Végül levesszük a fóliát, és visszatesszük kb. 10 percre a sütőbe. 

 

Céklás csokitorta

Hétvégi menü sajtimádóknak
 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 tojás
  • 1,75 dl étolaj
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 20 dkg cékla
  • 20 dkg búzaliszt
  • 10 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 15 dkg puha vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tetejére:

  • 2-3 dkg szeletelt mandula

A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, az olvasztott étcsokoládét és belereszeljük apró lyukú reszelőn a (meghámozott) céklát. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kakaóport, és alaposan kikeverjük. A masszát egy kb. 22-24 cm átmérőjű (kivajazott-kakaóporral körbeszórt) tortaformába simítjuk, és 170 fokon kb. 45 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk. 

 

Pizzás csiga

Gyerekbarát hétvégi menü

Hozzávalók: 

  • csipetnyi cukor
  • 2+3 ek olívaolaj
  • 165 ml meleg víz
  • 15 g élesztő
  • 300 g búzaliszt

Hozzávalók a töltelékhez:

  • só, őrölt fekete bors
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • egy kis csokor bazsalikom
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 200 g passzírozott paradicsom
  • 200 g mozzarella

A tésztához az alapanyagokat gyors mozdulatokkal összekeverjük, és rugalmas tésztává dagasztjuk, gombóccá formáljuk. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük. A mozzarellát kisebb darabokra tépkedjük, a töltelék hozzávalóit előkészítjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és mindkét darabot nagyobb téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a paradicsommal, rátesszük a mozzarellát, sózzuk, borsozzuk, és oregánóval szórjuk meg, majd feltekerjük, és 1-2 cm széles darabokra vágjuk. 200-210 fokon kb. 20 percig sütjük. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top