Gasztro

A csigatészták többsége csúnyán megbukott a teszten

A Szupermenta terméktesztjén vizsgálták a csigatésztákat. Az eredemény igencsak elszomorító.

33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nébih. A 4 és 8 tojásos csigatésztákat biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszer-biztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt a gyártók többsége bírságra számíthat.

Huszonnégy 8 tojásos és kilencféle 4 tojásos csigatésztát ellenőriztek be a szakemberek. A tojástartalom mellett ellenőrizték azok tartósítószer-tartalmát is, de tesztelték azokat szalmonellabaktériumra is. A 8 tojásos száraztészták közül három esetében állapították meg, hogy azok kevesebb tojás felhasználásával készültek.

A száraztészták gyártásánál megengedett, hogy friss tojás helyett különböző tojásport, tojáslét használjanak a gyártók, de a tészták tartósítószert nem tartalmazhatnak. Két terméknél a laboratóriumi vizsgálatok szorbinsavat mutattak ki, ami bizonyítja, a gyártó friss tojás helyett tartósítószeres tojáslevet használt.

Több terméket jelöltek a gyártók “Prémium” vagy “Kiváló minőség” jelzővel, de azt már nem tudták igazolni, hogy tésztájuk a forgalomban levő hasonló termékekhez képest valóban magasabb minőséget képvisel-e.

A Nébih az ellenőrzések során a 33-ból 23 termék esetében talált kifogást, amelyek gyártói bírságra is számíthatnak.

Csigatésztákat tesztelt a Nébih

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top