Gasztro

Hétvégi menü, amivel titokban már a nyárra készülünk

Ugye ti is észrevettétek, hogy egyre hosszabbak a nappalok? Mindjárt itt a tavasz, aztán pislogunk néhányat, és már vehetjük is elő a nyári ruhákat, ezért mi már le is zártuk a téli nagy dőzsölést, és teljes gőzzel ráfordulunk a tavaszra. Hétvégi menünket már könnyedebb, egészségesebb fogásokból állítottuk össze, hogy könnyebb legyen az átállás.

téli hétvégi menük ezennel hivatalosan is átadják helyüket a könnyebb, frissebb, tavasziasabb hétvégi menüknek. Ezután pedig már tényleg nem kell sokat várni a medvehagymára, retekre, ahonnan már csak egy lépés a friss eper, amiről hetek óta álmodozunk:) 

Házi müzliszelet

Tízórai tippek

Hozzávalók:

  • 6 ek. vaj
  • 10 dkg (aprított) mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg (sótlan) napraforgómag
  • 8 ek. méz
  • 30 dkg zabpehely
  • 10 dkg (durvára aprított) dió
  • ízlés szerint (vagy vanília) vaníliás cukor
  • 2 tk. fahéj
  • 1 tk. őrölt gyömbér
A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot öntsük rá a száraz hozzávalókra, és keverjük össze. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.

Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal. A gyerekek biztosan imádni fogják.

 

Francia zöldségleves csicseriborsóval – klasszikus, egy kis csavarral

Hétvégi menü, amivel titokban már a nyárra készülünk

Hozzávalók:

  • 15 dkg száraz (12 órára vízbe áztatott) csicseriborsó
  • 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 25 dkg feldarabolt zöldbab
  • 1 felkockázott cukkini
  • 25 dkg nyers vagy mirelit zöldborsó
  • 3 közepes, felaprított sárgarépa
  • fél tk. szárított kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • só, fekete bors
  • 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • a tálaláshoz 2-3 ek. bazsalikomos pesto
  • 6-8 dkg apró méretű száraz levestészta

A csicseriborsót a babérlevéllel sós vízben félpuhára főzzük. Közben a hagymát 2 evőkanál olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, csicseriborsót, répát, cukkinit, zöldbabot, zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, és együtt puhára főzzük a zöldségeket. Az utolsó 5-6 percben hozzáadjuk a tésztát, és mikor eléggé megpuhult lehúzzuk a tűzről. Ha túlságosan besűrűsödne, adhatunk hozzá egy kis vizet. Tálaláskor olívaolajjal és a tetején pestóval kínáljuk. 

 

Brokkolis–csirkés köles

Hétvégi menü, amivel titokban már a nyárra készülünk

Hozzávalók:

  • 1 szál újhagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 kk. citrom leve
  • 10-15 dkg brokkoli
  • 20 dkg csirkemell
  • 4,5 dl víz
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg köles

Egy lábosban olajat hevítek, és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest, és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.

Gluténmentes kókuszos parfétorták

Hétvégi menü, amivel titokban már a nyárra készülünk

Hozzávalók:
1 bögre = 2,5 dl

  • 1 és 1/3 bögre mandulaliszt
  • 2 bögre kókusztej
  • 2 bögre víz
  • 1 és 1/3 bögre kókuszcukor vagy nyírfacukor
  • 2 bögre kókuszreszelék
  • 1 tábla legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé

A tésztához a mandulalisztet töltsd keverőtálba. Adj hozzá 1-1 bögre kókusztejet és vizet, és az 1/3 bögre cukrot. A 12 darabos muffinsütő mélyedéseit kókuszolajjal vékonyan kend ki. Oszd el egyenletesen a masszát, és 180 fokra melegített sütőben 15 percig süsd. Ha elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

A krémhez a maradék kókusztejet a cukorral robotgéppel keverd sűrűre. Lassan és továbbra is folyamatos keverés mellett add hozzá a vizet is, végül a kókuszreszeléket. Tedd hűtőbe legalább egy órát.

A kihűlt tésztán oszd el egyenletesen a kókuszkrémet, majd a vízgőz felett felolvasztott és már nem forró csokoládéval valamennyi süteményt locsold meg. Fóliával óvatosan lefedve, sütőtálastól told a hűtőbe, és tálalás előtt legalább 2-3 órán át hűtsd. Óvatosan emeld ki a tortákat a mélyedésekből.

Quinoasaláta koktélparadicsommal

Ínycsiklandó 300 kalóriás saláta, amit neked is ki kell próbálnod
 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 bögre nyers quinoa
  • 2 bögre zöldséges alaplé
  • 425 g fekete bab, megmosva, lecsöpögtetve
  • 1 bögre kukorica 
  • 1 tk. római kömény
  • 1 ek. juharszirup vagy méz
  • 1 bögre koktélparadicsom, felekbe vágva

Elkészítés:

  1. A quinoát a zöldéges alaplével tedd fel főni. Mikor felforr, vedd le alacsony fokozatra, és hagyd főni 20 percet, fedő alatt.
  2. 20 perc után vedd le a tűzről, és keverd hozzá a babot, a kukoricát, a római köményt és a juharszirupot.
  3. 10 percig hagyd hűlni, majd keverd hozzá a paradicsomokat is.
  4. Fogyaszd hidegen vagy melegen.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top