Gasztro

2017 egyik fő gasztrotrendje a lila étel lesz

Nem kell nagyon megijedni, mindössze arról van szó, hogy egy friss felmérés szerint a különféle lila árnyalatú zöldségek rendkívül egészségesek, és egyre nagyobb irántuk a kereslet. Mutatjuk, mit érdemes keresni a piacokon, boltokban.

Az amerikai Whole Foods táplálkozástudományi szakértői világszerte 465 élelmiszerüzlet forgalmát elemezve figyeltek fel rá, hogy egyre népszerűbbek a különféle lila zöldségek.

“A lila élelmiszerek kategóriájában egyre több fogy a következőkből: lila karfiol, fekete rizs, lila spárga, bodza- és acaibogyó, lila édesburgonya, lila kukorica és gabonapehely.”

Matthew Plowman, a Cardiff Sports Nutrition szakértője szerint a lila zöldségfélék tele vannak a szervezet számára fontos összetevőkkel. “Bár az antioxidánsok szerepét vitatják, számos példa van rá, hogy azok segítenek a szervezetnek leküzdeni a betegségeket, lassítják az öregedést, emellett jótékony hatással vannak a szívre és csökkentik a gyulladásokat” – mondta Plowman.

Nem könnyű lila kukoricához hozzájutni, de érdemes megpróbálni! (Fotó: Tumblr)
Nem könnyű lila kukoricához hozzájutni, de érdemes megpróbálni! (Fotó: Tumblr)

Ökölszabályként elmondható, hogy minél sötétebb a színe az egyes zöldségféléknek, annál több antioxidánst és tápanyagot tartalmaznak. Emellett, az amerikai járványügyi központ, a CDC kutatása szerint azoknál, akik gyakrabban fogyasztanak lila gyümölcsöket és zöldségeket, kisebb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, ugyanakkor alacsonyabb a koleszterin szintje.

Lila zöldségek, lila gyümölcsök – de melyik és milyen legyen?

Meglepő lehet, de számos olyan terménynek, amit valószínűleg mindenki ismer, akadnak kevésbé ismert, lila variánsai. Ilyen például a lila kukorica, amelyet ugyan nem feltétlenül egyszerű beszerezni, lévén eredetileg Peru hegyei között termelik, de nagyobb választékkal dolgozó piacon, zöldségesnél itt-ott belefuthatunk.

“A lila kukoricának az egyik legmagasabb az antioxidáns-tartalma – mondta Plowman. – És bár nem tartalmaz annyi jótékony hatású vegyületet, mint más lila gyümölcsök és zöldségek, biztos, hogy egészségesebb hagyományos társainál.”

Lila húsú édesburgonya

Ez már egy jóval könnyebben, akár magyar termelőktől is beszerezhető zöldség, amivel érdemes kísérletezni. Az édesburgonya önmagában egy csodálatos zöldség, mindenkinek érdemes lenne sokkal többet fogyasztani belőle. A lila húsú változatnak ráadásul jóval harmonikusabb az íze, emellett természetesen antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható. A lila édesburgonya szintén nagy mennyiségben tartalmaz antociánokat, amelyek segítik az emésztést és gyulladáscsökkentő hatásúak. Emellett szó szerint üde színfolt lehet az asztalon, egy pürét vagy chipset remekül fel lehet dobni vele.

Lila édesburgonya - nyami! (Fotó: Tumblr)
Lila édesburgonya – nyami! (Fotó: Tumblr)

Lila spárga

A rendkívül egészséges zöldség lila változatát Olaszországban nemesítették. A lila spárga nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek fontosak a bőr, a haj és a körmök egészsége szempontjából. Emellett jótékony hatással van az emésztésre, amiért már az ókori rómaiak is előszeretettel fogyasztották. A B-vitamin mellett fontos A-, C- és K-vitamin-forrás is egyben.

A
A “sima” spárga is egészséges, hát még a lila változat! (Fotó: Tumblr)

Fekete rizs

Egykoron tiltott rizsként ismerték, mivel barna és fehér változatainál jóval kisebb mennyiségben termesztették, annak ellenére, hogy a fekete (valójában sokszor bordós-lilás árnyalatú) rizsnek számtalan pozitív hatása van. Rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz vasat és az öregedést lassító, szívbarát E-vitamint, emellett az íze is igen karakteres. 

“A fekete rizs sokkal egészségesebb, mint a fehér vagy a barna verzió – mondta Plowman. – Antioxidáns-tartalma hatszorosa a másik két fajtának, ezzel az áfonyát is felülmúlja, amit sokáig az antioxidáns-tartalmú gyümölcsök királyaként tartottak számon.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top