Gasztro

11 egyszerű, de nagyszerű tészta

Valahányszor felmerül a kérdés, hogy mit főzzünk ma ebédre vagy vacsorára, mindig kiderül, hogy a tésztákra számíthatunk.

 

Morzsás, sajtszószos spagetti

Négy szuper sajtos tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg spagetti
  • 1 száraz zsemle
  • 2 ek vaj
  • 15 dkg cheddar sajt
  • 10 dkg camembert
  • 3 ek reszelt parmezán
  • 4 dl főzőtejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 csokor petrezselyem, aprítva

 

1. A tésztát lobogó, sós vízben főzzük fogkeményre (al dente). A zsemlét konyhai aprítóval daráljuk morzsásra vagy vágjuk nagyon apró kockákra, majd egy serpenyőben 1 evőkanál vajon pirítsuk aranysárgára, tegyük félre.
2. Egy lábasba tegyük a maradék vajat, keverjük hozzá a sajtokat, és amikor felolvadtak, öntsük hozzá a tejszínt. Ízesítsük sóval, borssal, mustárral, majd főzzük sűrűre.
3. Ha túl sűrűnek találjuk, a tészta vízével hígítsunk rajta, majd forgassuk össze a spagettivel. A zsemlemorzsával és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Kecskesajtos, lazacos, spenótos penne

Négy szuper sajtos tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg penne
  • 1 tk vaj
  • 10 dkg krémes kecskesajt
  • 3 dl főzőtejszín
  • 30 dkg lazacfilé
  • 10 dkg spenótlevél
  • 2-3 ek dió
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. A tésztát lobogó, sós vízben főzzük fogkeményre (al dente). Egy kis lábasban olvasszuk össze a vajat a kecskesajttal, majd öntsük fel a tejszínnel. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott lazacot, a feldarabolt spenótot, és pár perc alatt főzzük össze, sózzuk, borsozzuk.
2. A tésztát óvatosan forgassuk össze a lazacos sajtmártással, és tálaláskor szórjuk meg az előzőleg száraz serpenyőben megpirított dióval.

Szalonnás-káposztás tészta

12 egyszerű, de nagyszerű tészta
 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg húsos füstölt szalonna
  • 40 dkg vecsési savanyú káposzta
  • 40 dkg fodros nagykocka tészta
  • só, bors

Vágjuk apró kockákra a szalonnát, süssük zsírjára. Szedjük ki a szalonnakockákat a kisült zsírból, tegyük félre. Aprítsunk néhány vágásnyit a káposztán, pirítsuk meg lassú tűzön, a kisült zsíron. Itt-ott oda is kaphat.

Ha kész, tegyük vissza a szalonnát, borsozzuk. (Sózni talán nem is szükséges, a szalonna miatt.) Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, és keverjük el a káposztával.

Sütőben sült sajtos tészta

12 egyszerű, de nagyszerű tészta
 

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál liszt
  • 0,5 kg pennetészta
  • 15 dkg kolbász
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 5 evőkanál vaj
  • 4 csésze tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • ízesítéshez só
  • 25 dkg sajt

A tésztát sós, olajos vízben félig megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát egy evőkanál vajon megpároljuk, majd félretesszük. Egy másik edényben a lisztet picit megpirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a tejet, habverővel közepesen sűrű besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kolbászt és a sajtot, majd összekeverjük a tésztával, kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. 

Sütőtökös tészta kéksajt-szósszal

Négy szuper sajtos tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg farfalle tészta (masnitészta)
  • 3 dl főzőtejszín
  • 10 dkg kék sajt
  • 4 ek darált dió
  • só, bors, reszelt szerecsendió
  • 20 dkg sült sütőtök

1. A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben. Egy lábasban melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a sajtot, a darált diót, főzzük össze.
2. Sóval, borssal és kevés reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Keverjük hozzá a felkockázott sütőtököt, majd a szószt óvatosan forgassuk össze a leszűrt tésztával. Azonnal tálaljuk. 

Sütőtökös-kecskesajtos ravioli

12 egyszerű, de nagyszerű tészta

Hozzávalók (4 személyre):

A házi tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 4 közepes méretű tojás
  • 1 csapott tk só

A töltelékhez:

  • 50 dkg sült sütőtökpüré
  • 12 dkg friss kecskesajt
  • só, frissen őrölt bors és szerecsendió

A tetejére:

  • 8 dkg jó minőségű, legalább 82% zsírtartalmú vaj
  • 5 dkg friss kecskesajt
  • fél csokor petrezselyem

A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.

Házi tagliatelle krémsajtos mártással

12 egyszerű, de nagyszerű tészta

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg (főtt) füstölt sonka
  • 5 dkg rukkola
  • 20 dkg krémsajt
  • 20 dkg zöldborsó
  • pár csepp olívaolaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 db tojás
  • pár csipet + ízesítéshez só
  • kis csokor snidling

A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk fel. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, újra sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.

Sült koktélrákos tészta

Dobd fel a téli estéket mediterrán hangulatú vacsorával: sült koktélrákos tészta

Hozzávalók 4 főre:

  • 500 g előkészített koktélrák
  • 1 ek só
  • 1 ek bors
  • 1 ek piros csilipehely
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 180 g olvasztott vaj
  • 1 ek citromlé
  • fél pohár fehérbor
  • 250 g linguine tészta
  • petrezselyem
  1. 200 fokra melegítsd elő a sütőt.
  2. Egy közepes méretű tepsibe vagy kerámiaedénybe öntsd a rákokat, a sót, a borsot, a csilit, a fokhagymát, a vajat, a citrom levét és a bort. Keverd össze, majd 10-13 percig süsd, amíg a rák rózsaszínűre nem váltja a színét.
  3. A linguine tésztát sós vízben főzd al dentére.
  4. Keverd össze a rákos szószt és a tésztát, majd tálald petrezselyemmel. Jó étvágyat!

Klasszikus krumplis tészta

12 egyszerű, de nagyszerű tészta
 

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 g fodros kocka száraztészta
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika 
  • 600-700 g krumpli
  • 2-3 evőkanál olaj

A recept Levendula lány blogján folytatódik.

Modenai spagetti

12 egyszerű, de nagyszerű tészta
 

Hozzávalók:

  • 1 konzervkukorica
  • 500 g spagettitészta
  • 2 evőkanál margarin
  • 300 ml főzőtejszín
  • egy kiskanál méz
  • egy filézett csirkemell
  • bors
  • 0,5 dl fehérbor
  • 2 evőkanál olaj
  • egy-két kiskanálnyi tubusos gulyáskrém

A spagettit lobogó forró vízben tedd fel főni. A csirkemellet vágd fel kockákra, és a vaj-olaj keverékén süsd kifehéredésig. Önts alá egy kevés fehérbort, és párold tovább benne. Szórd meg tetszés szerint kukoricával (4-5 evőkanálnyit elbír), majd öntsd rá a főzőtejszínt, keverj bele egy-két kiskanálnyi gulyáskrémet és a mézet. Főzd addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, forgasd meg benne a kifőtt és lecsepegtetett spagettit.

Cukkinikrémes-tonhalas tészta

12 egyszerű, de nagyszerű tészta

Hozzávalók 2 személyre: 

  • 160 g mini orecchiette tészta
  • 200 g zsenge cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 2 tk frissen facsart citromlé
  • 2 bazsalikomlevél
  • 80 g tonhalkonzerv olívaolajban
  • 1 ek krémsajt (pl. Philadelphia)

A recept a Tavola in Piazza blogon folytatódik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top