Gasztro

2 igazán különleges fánk – Csokis-ropogós vagy édes-rákos?

Nyakunkon a farsangi szezon, így a fánksütés ideje is. Ha idén kipróbálnátok valami teljesen újat, és elhagynátok a klasszikus farsangi fánkot és csörögefánkot, akkor a Pékfiúk sztárjainak receptjét imádni fogjátok.

Tom és Henry Herbert, azaz a Pékfivérek úgy vélik, ha létezik a világon jobb dolog a fánknál, az a házi fánk. Megmutatják, mitől lesz ellenállhatatlanul ragacsos és ropogós a fánkrudacska, és bebizonyítják azt is, hogy a garnéla édes-csilis tésztában is remekül érzi magát. Lássuk, hogyan készülnek a nem mindennapi farsangi falatok!

Ragacsos csokis fánkrudacskák

Hozzávalók a tésztához:

  • 400 g forró víz
  • 130 g sütőporral elkevert liszt
  • 130 g búzaliszt
  • egy csipet só
  • 20 g cukor
  • 30 ml olaj
  • napraforgó olaj a sütéshez
  • sok-sok kristálycukor, amibe beleforgatjuk a rudakat
  • egy narancs reszelt héja

A csokiöntethez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 10 g cukor
  • 100 ml tejszín
  • 50 ml édes sör
  • egy kis darab vaj
  • egy csipetnyi só

Elkészítés:

Forraljuk fel a vizet. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, majd lassan adjuk hozzá a forró vizet. Dolgozzuk jól össze, míg kemény, ragacsos tésztát nem kapunk.

2 igazán különleges fánk - Csokis-ropogós vagy édes-rákos?

Hevítsük fel az olajat 170 fokra olajsütőben vagy egy magas falú serpenyőben. Gyorsan, de lazán formázzuk meg kézzel az ujjnyi vastag rudacskákat. Egyszerre csak néhányat tegyünk az olajba. 3-5 perc alatt aranyszínű, kívül ropogós, belül finom fánkrudakat kapunk. Ezután vegyük ki és forgassuk meg őket reszelt narancshéjban és kristálycukorban.

A csokiöntethez a hozzávalókat óvatosan hevítsük fel egy kisebb edényben. Kevergessük addig, míg a vaj és a csoki felolvad, és a szósz homogén és fényes lesz. Ne hevítsük fel túlságosan, mert a tejszín kicsapódhat. Ha nincs kéznél édes sör, egy kis tej is megteszi helyette. Mártogatásra fel!

2 igazán különleges fánk - Csokis-ropogós vagy édes-rákos?

Édes-csilis fánkgolyócskák garnélával töltve

Hozzávalók a tésztához (15 golyócska):

  • 100 ml tej
  • fél tasak instant élesztő
  • 250 g fehér liszt
  • 40 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 40 g kristálycukor
  • egy nagy csipet tengeri só

A töltelékhez:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szardellafilé (konzerv)
  • egy csipet tengeri só
  • egy fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml olívaolaj
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 150 g homoki garnéla
  • apróra vágott petrezselyem
  • napraforgóolaj a sütéshez

Az extra panírhoz:

  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 tk őrölt paprika
  • egy csipetnyi Cayenne-bors/őrölt chili
2 igazán különleges fánk - Csokis-ropogós vagy édes-rákos?

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a tojássárgáját, a vajat, és cukrot. Erre jöhet is az élesztő és egy csipet só. Amikor a hozzávalók kezdenek összeállni, vegyük ki, és liszttel megszórt deszkán gyúrjuk tovább a tésztát kb. tíz percig, míg nyúlós és puha nem lesz. De ehhez használhatunk dagasztógépet is. Ha már szép sima és homogén a fánktésztánk, takarjuk le és tegyük félre 45 percre, hogy a duplájára dagadjon.

Ez alatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket. A szardellához adjuk hozzá az összetört fokhagymát egy csipet sóval és a citromlével, és zúzzuk őket össze együtt egy mozsárban. Tegyük hozzá a tojássárgáját, lassan az olajat. A majonézszerű keverékhez végül tegyük hozzá a petrezselymet és a garnélát.

Amikor megkelt a tésztánk, vegyünk belőle kb. 30 grammos golyócskákat, és kézzel lapítsuk ki őket. Tegyünk a tésztakorongokra egy-egy kanállal a garnélás töltelékből, majd zárjuk össze a golyócskákat jól, hogy sütéskor nehogy kárba vesszen. A 180 fokra hevített olajban 3-5 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Ezután elkészítjük a különleges panírt: cukor, bors, csili és paprika keverékében forgatjuk meg a golyókat még azelőtt, hogy azok kiszáradnának.

Ha további izgalmas receptekre is kíváncsi vagy, hagyd, hogy Tom és Henry ámulatba ejtsen! Nagy gyakorlatuk van már ezen a téren. Tehetségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos televíziós műsort készítettek már, és a mai napig nem fogynak ki a különleges ötletekből. A Pékfivérek legújabb évada január 28-án szombaton 11 órától indul a TV Paprikán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top