Gasztro

Rákkeltő hatású összetevő lehet a Nutellában? Reklámmal nyugtat a gyártó

Reklámkampányt indított a Nutella gyártója, hogy megnyugtassa fogyasztóit a pálmaolaj rákkeltő hatása miatt kialakuló botrányban. A Ferrerónak nagy anyagi áldozatot jelentene, ha ki kellene hagynia termékeiből a pálmaolajat.

Még 2016 májusában tette közzé az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azt a jelentését, amiben az élelmiszeripar kedvelt – bár borzalmasan környezetpusztító – alapanyagát, a pálmaolajat marasztalják el. Ebben kifejtik, hogy a pálmaolajban – a margarinokhoz és egyéb növényi olajokhoz hasonlóan – a feldolgozás alatt olyan rákkeltő anyagok keletkeznek, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztóknál.

A jelentés nyilvánosságra kerülése óta a gyártók többsége, illetve az áruházak bojkottálni kezdték a pálmaolajat, ellenben a Ferreróval, ami inkább reklámkampányt indított a Nutella biztonságáról, mintsem lecserélte volna az alapanyagot. A cég bevételének egyötöde a Nutella eladásából származik, amelynek fontos összetevője a pálmaolaj, ami a termék krémességéért felel, és hosszabb eltarthatósági időt biztosít.

Biztos, hogy egy reklámkampány olcsóbb, mint áttérni a pálmaolajról valami kevésbé káros összetevőre. Míg a pálmaolaj tonnája nagyjából 230 ezer forint körül beszerezhető, a helyettesítő termékei, a napraforgó- és repceolaj 245 ezer, illetve 260 ezer forint körüli áron kaphatók. A Ferrero közel 185 ezer tonna pálmaolajat használ fel egy évben, amit éves szinten csak több  milliárd forintos pluszköltséggel tudna kiváltani.

Telegraph

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top