Gasztro

Hivatalosan is élelmiszer lett a tücsök és a sáska

Háromféle rovart ismert el hivatalosan is élelmiszernek Svájcban, így bármikor felbukkanhatnak bármilyen élelmiszerben kiegészítőként. Csak jelölni kell a csomagoláson.

A tücsök, a közönséges lisztbogár és a keleti vándorsáska élelmezési célú felhasználását engedélyezte a svájci Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Szövetségi Hivatal (BLV). Májustól a kiskereskedelemben és a vendéglátásban is, egészben és feldolgozott formában is árusíthatók ezek a rovarok. A fogyasztó számára nem kell felismerhetőnek lenniük, de a termékismertetőn fel kell tüntetni, hogy rovarokról vagy rovartartalmú élelmiszerről van szó.  

A világon nem csak három, hanem közel 2000 rovar ehető, így hatalmas lehetőség van ebben az ágazatban – vélik a szakértők. Ám mivel nincs elég tapasztalat az ehető rovarok felhasználásáról, így nem tudni, hogy okoznak-e valamilyen proteinallergiát, és a tenyésztési feltételek sem tisztázottak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top