Gasztro

Gilmore-diéta: végre visszatérnek a junkfood királynői

Nincs még egy olyan anya-lánya páros, aki olyan jóízűen tudott enni a képernyőn, mint Lorelai és Rory Gilmore. Luke kávézójában, otthon a kis konyhában, a kanapén, egyedül, Parisszel, vagy épp Deannel – bárhol, bármikor, bármit. Hogy mire jutnak majd most, a mindenmentes, avokádó és chia mag körül forgó világban, az hétvégén az új részekből kiderül, de ha van igazság, akkor cronut, macaron és még véletlenül sem karfiol alapú pizza kerül majd az asztalukra.

Nagy zabálás Gilmore módra

A Gilmore Girls 4 új részének kétperces beharangozója az alábbi párbeszéddel kezdődik:

“Tegnap kínai, görög és olasz kaját rendeltünk?”
“És hot dogot”.

Nem véletlen, hogy a 9 rémesen hosszú Gilmore-mentes év után új részekkel érkező sorozatnak már a rövid kis előzetesébe is bekerült egy ilyen szösszenet, hiszen Lorelai és Rory életében mindig is meghatározó szerepük volt az ételeknek.

Ha lett volna Lorelainak Instagram oldala, valószínűleg büszkén posztolt volna mindennap 3 kávét és a fiókját is junkfood-mennyországnak hívta volna, mert kedvenc anya-lánya párosunk odavolt mindenért, ami a bűnös élvezetek kategóriájába tartozik (dietetikus szemmel nézve legalábbis). Amilyen gyorsan beszéltek, olyan jóízűen tudtak Paul Anka társaságában kínait enni a kanapén, vagy épp pizzával teli szájjal beszélgetni Deanről, Jessről vagy Loganről. Szegény Luke hiába próbálta őket néha-néha jó útra téríteni, nem nagyon sikerült neki.

Gilmore-diéta: végre visszatérnek a junkfood királynői

Bár mezei nézőként inkább csak azt érzékeltük, hogy imádnak enni és kávézni, voltak, akik kifejezetten örültek neki, hogy a Gilmore lányok főműsoridőben azt ettek, amit csak akartak, és eszükbe sem jutott kalóriákat számolgatni. Akkoriban, amikor a sorozat indult, volt már ugyanis egy olyan tendencia az amerikai sorozatokban, hogy a nők rendszerint csak salátázgattak, mert vigyáztak a vonalaikra, és mindig a férfiak voltak azok, akik jóízűen ették a hamburgert és a pizzát.

A Szívek szállodájában viszont végre a két főszereplő is azt ette, amit akart. Márpedig ők nem salátát akartak. Rory és Lorelai valószínűleg hamarabb adott volna szájra puszit Kirknek, vagy Mrs. Kimnek, mint hogy egy gyorsétteremben salátát rendeljen, de pont ezért  is (na meg Jessért és Luke-ért) szerettük őket, mert nem tettek úgy, mintha minden nőnek és lánynak állandóan a kalóriákat kellene számolgatni. Arról persze nem szólt a fáma, hogy a sok “zabálás” ellenére hogy maradtak csinosak a 7 évad végére, de maradjunk annyiban, hogy a képernyőn a sok nassolás csak Bridget Jones-nak ártott, a Gilmore lányok minden egyes felesleges szénhidráttól csak szebbek és csinosabbak lettek. 

Gilmore-diéta – csak erős idegzetűeknek

Most, hogy a fél világ újra Gilmore-lázban ég, sokan elővették a régi részeket, és vannak, akik végig is csinálták a Gilmore-diétát. Hogy az miből is áll pontosan? Pontos rendszer nincs, de szinte minden junk food felkerülhet a listára, hiszen Rory és Lorelai is végigette szinte a komplett választékot.

Gilmore-diéta: végre visszatérnek a junkfood királynői

Jöhet reggelire sok-sok palacsinta, fánk, óriási adag (természetesen jó cukros) müzli, bacon, Pop Tarts (egy Amerikában népszerű töltött kekszhez hasonló édesség). Ebédre és vacsorára burrito, pizza, sajtburger, sült krumpli, kínai kaja minden mennyiségben, egy stars hollow-ihoz hasonló étteremben, vagy rendelve. Saját készítésű ebédre ne is gondolj, egy igazi Gilmore-diétázónak meg sem fordul a fejében, hogy a konyhát főzésre használja, ugyan már. 

Mozis estéken folytatódhat a hedonista dőzsölés a kanapén: vörösbor, chipsek, sajtfánk, Mallomars (csokiba mártott, a néger csókhoz hasonló édesség– cirka 420 kalória / 100 g) kifulladásig, vagy még azon is túl. Zöldség és bármi, ami egészséges, kategorikusan kizárva. Esetleg egy pénteki vacsora a nagyszülőknél belefér, (remélhetőleg jobb hangulatban, mint amit Emily Gilmore teremtett), de azt is le kell még otthon öblíteni egy hatalmas adag jégkrémmel. Szigorúan a hűtő előtt állva, dobozból kanalazva.

Ami a mennyiségeket illeti: mindenből mindig sokat kell enni, férfiakat is megszégyenítő adagokat. Amikor pedig épp nem eszel, akkor jöhet a kávé, kávé, és állandóan csak a kávé – pontosan úgy, ahogy a Gilmore-lányok itták, papírpohárral a városban sétálgatva. A megivott kávémennyiségtől jó eséllyel hasonlóan felpörögsz, mint a Gilmore-lányok, ezért érdemes jó játszópajtást találni ehhez a projekthez, aki a maga csendességével végigasszisztálja a szómenésedet. Épp úgy, mint Luke, Jess vagy Dean. 

Gilmore-diéta: végre visszatérnek a junkfood királynői

Testmozgásról szó sem lehet a Gilmore-diéta alatt. Messziről kerülni kell minden fizikai megerőltetést, lépcső helyett mindig válaszd a liftet, a szomszéd házba is autóval menj, és meg se forduljon a fejedben, hogy sportolj, az edzés fogalma egyszerűen nem fér bele a Gilmore-életmódba. 

Nehéz lesz, kitartásra van szükség, de jusson eszedbe a jelszó: mennyiség a minőség rovására! Ez a Gilmore-diéta lényege!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top