Gasztro

Bélproblémájuk van a csabai kolbászrajongóknak

Úgy érzik a békéscsabai kolbászrajongók, hogy a hivatalos csabai kolbász leírása egyáltalán nem autentikus, mert egy igazi csabai kolbászban nincs tartósítószer, és nem műbélbe töltik. Jogszabályváltozást szeretnének.

Amióta szerepel a Magyar élelmiszerkönyvben a csabai kolbász és a csabai vastagkolbász, azóta az igazi csabait műbélbe töltik és nitrites pácsóval tartósítják. A Csabai Kolbászklub szerint ez a csabai kolbászkészítés megcsúfolása, ugyanis a helyi gazdák nem használnak műbelet, és nem tartósítják a kolbászokat. “Ez alapján a békéscsabai kistermelők közül szinte senki nem készít hivatalos csabai kolbászt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a klub elnöke, Hégely Csaba.

Szerintük az, hogy ezek az összetevők bekerülhettek a hivatalos leírásba, csakis iparági nyomásra történhettek. A kolbászklub elhatározta, hogy megváltoztatja ezt az áldatlan állapotot és kijárja a jogszabály-módosítást, hogy legyen egy “csabai jellegű”, “csabai” és egy “csabai prémium” kolbász is. Emellett egy éven belül egy szakmai szervezetet is felállítanának, ami kiemelten ellenőrizné a hagyományos alapanyagok és elkészítési mód betartását, és védjeggyel díjaznák azokat, akik követik a kolbászklub szerint is hagyományos receptet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top