nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
A hétvége kedvence: a szupercsokis kalács

A hétvége kedvence: a szupercsokis kalács

Aki ezt a kalácsot már kóstolta, tanúsíthatja, hogy olyan, sőt sokkal sokkal jobb, mint a bolti! Próbáljátok ki, és garantáljuk, hogy rendszeresen előveszitek majd ezt a receptet, mert nem lehet belőle eleget sütni. A tölteléket variálhatjátok is, próbálkozzatok fűszerekkel, mogyoróval, mandulával bátran – szinte lehetetlen elrontani!
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

 

A hétvége kedvence: a szupercsokis kalács

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

Tészta:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
  • 2 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 1,2 dl hideg víz
  • 15 dkg puha vaj

Töltelék:

  • 15 dkg étcsoki
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 narancs reszelt héja
  • 10 dkg dió, durvára vágva
  • 10 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

 

1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll (nekem még felvett kb. 3-4 dkg lisztet, az a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta). Ha kész, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. (Azt is lehet, hogy este begyúrjuk és hűtőbe tesszük, és csak másnap reggel sütjük ki.) 

2. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, beletördeljük a csokit és kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a kakaóport, a csipetnyi sót és simára keverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk és külön-külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk:). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét (ha túl sokat volt a hűtőben és nagyon megdermedt, akkor tűzhelyen kicsit olvasszuk meg, hogy kenhető legyen!), megszórjuk az apróra vágott dióval és kandírozott narancshéjjal, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk és áthatjuk egymáson a szárakat. Simán áthatjuk egyiket a másikon, nem nehéz egyáltalán. Ha ez megvan, akkor kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába rakjuk.

4. Ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal – feltéve persze, hogy van két darab gyümölcskenyér-sütőformánk. Ha nincs, akkor azt lehet, hogy egy magasabb falú pecsenyesütőt vajazunk ki, és a két széléhez igazítjuk a két kalácsot.

5. Kelni hagyjuk 1 órán át – már a formában –, majd előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kb. 30 percig sütjük.

Egy kis segítség a formázáshoz:

Még több kipróbált kalácsrecept:

Megosztás Facebookon