Gasztro

Világháborús kémből tévés szakács – így lett legenda Julia Child

Ma már komplett tv-csatornákat lehet megtölteni főzős műsorokkal, és reggeltől estig nézhetjük a YouTube-on a jobbnál jobb amatőr és profi műsorokat, szórhatjuk a lájkokat és megosztásokat, és két perc alatt megtanulhatunk csirkét sütni vagy kenyeret dagasztani, hogy aztán már haladjunk is tovább a következő recepthez. Ha viszont kicsit lassítani szeretnénk, érdemes egy-két régi videót előkeresni, ahol Julia Child, az első igazi tévéséf mutatja be főzőtudományát. Ő egész pályafutása alatt azon dolgozott, hogy másokkal is elhitesse, hogy bármit meg tudnak főzni. Ha neki sikerült háborús kémből szakáccsá válnia, akkor bárki meg tud tanulni főzni.

A kosárlabdázó kém esete a francia gasztronómiával

Julia Child egy igazi amerikai ikon, a klasszikus főzős tévéműsorok nagyasszonya, akinek műsorai és könyvei alapján amerikai háziasszonyok milliói tanultak meg főzni. Pedig ha valaki, ő aztán egyáltalán nem szakácsnak készült. Az 1912-ben Kaliforniában, tehetős családba született diáklányt érdekelte az angol nyelvészet és történelem, szívesen sportolt, kitűnően kosarazott, és bár lakberendezéssel és újságírással is foglalkozott, a II. világháború mindent megváltoztatott. Tengerészgyalogosnak jelentkezett, de magassága miatt nem lehetett az, ezért hírszerzőként dolgozott, Srí Lankán, majd Kínában teljesített szolgálatot. A profi kémként dolgozó Julia munka közben ismerkedett meg Paul Childdal, akivel aztán Amerikába visszatérve összeházasodott. 

A háború után férjét Franciaországba helyezték, és bár ő maga is azt hitte, hogy a diplomatafeleségek – számára – unalmas életét fogja élni, egy igazi francia vacsora örökre megváltoztatta az életét. 

Egy roueni étteremben elfogyasztott vajban párolt nyelvhal és osztriga hozta el a megvilágosodást: ott, akkor, abban a pillanatban Julia úgy érezte: szabaddá vált, és lelkierővel töltődött fel.

Úgy döntött, ideje megismerkednie a francia gasztronómiával. A híres Le Cordon Bleu főzőiskolában kitűnő eredménnyel végzett, így amikor egy nőkből álló Cercle des Gourmettes (Ínyencek köre) nevű társaság tagjai arra kérték, segítsen nekik egy amerikaiaknak készülő receptkönyv összeállításában, Julia Child úgy érezte, jobb feladatot nem is kaphatott volna. 

Jamie volt, amikor Jamie még meg sem született

Két barátnőjével a könyv összeállítása mellett létrehozták saját főzőiskolájukat is: Julia Child konyhájában tartottak főzőórákat Párizsban élő amerikaiaknak, ahol a könyvbe kerülő recepteket is folyamatosan tesztelték. Tíz éven keresztül dolgozott a könyvön, míg végül egy hatalmas, 734 oldalas gyűjtemény állt össze a rengeteg amerikai angolra fordított (rengeteg jó tanáccsal, trükkökkel kísért) receptből. 1961-ben jelent meg a Mastering the Art of French Cooking első kötete, majd 1970-ben a második rész – igazi alapművek Amerikában a francia gasztronómia iránt érdeklődők számára.

Fotó: Bettmann/Getty Images
Fotó: Bettmann/Getty Images

Első könyvét népszerűsítette egy tévéműsorban, amikor kiderült, hogy a közönség mennyire vevő Julia élő főzésére. Vitt magával edényeket, alapanyagokat, hogy a stúdióban is elkészítse a könyv egyik receptjét, és mivel a közönség imádta, egy tévécsatorna hamarosan le is szerződtette, és saját műsort adott neki. Hatalmas sikere volt, műsoraiból milliók ismerték meg receptjeit – és őt magát is –, korának egyik legnépszerűbb tévés személyisége lett, az első igazi tv-sztárszakács. Voltak ugyan már korábban is főzős műsorok, sőt olyan tv-szakács is volt, aki szintén a francia konyha rejtelmeibe szerette volna bevezetni a hamburgerrajongó amerikaiakat, de egyikőjük sem tudta úgy meghódítani a nézők szívét, mint Julia Child.  

A hórihorgas, furcsa hanghordozású asszony műsorait milliók követték a tévében, 1963-ban induló The French Chef című főzőműsorát egyszerre 96 csatorna vetítette, szinte csak az nem látta, akinek nem volt televíziója.

Jó érzékkel találta meg a hangot a közönséggel, műsoraiban szép lassan, alaposan elmagyarázott mindent, nem sietett, végig magyarázott minden lépést, és a műsor végére sokszor éppen annyira elfáradt, mint egy háziasszony az ebéd főzés végére. Hiteles volt, könnyen lehetett vele azonosulni, humora, öniróniája, magassága miatt kissé fura tartása és hanghordozása egyedivé, utánozhatatlanná tette. Mindig is az vezérelte, hogy elhitesse a nézőivel, hogy ők is tudnak főzni. Ahogy fogalmazott: “ha én meg tudtam tanulni, akkor mindenki meg tud”. Ezt szem előtt tartva írta és mutatta be receptjeit, a legnagyobb gondossággal, hogy nézőinek tényleg sikerélménye legyen a konyhában.  

Fotó: Bettmann/Getty Images
Fotó: Bettmann/Getty Images

A hetvenes–nyolcvanas években újabb tévéműsorok és szakácskönyvek következtek, sikere töretlennek bizonyult, amit nemcsak a nézők értékeltek, de a szakma is: ő volt az első nő, aki felkerült az Amerikai Kulináris Intézet Hírességek falára, és a francia gasztronómia népszerűsítéséért végzett munkája miatt a francia Becsületrend legmagasabb fokozatával is kitüntették. Ikonná vált, parodizálták, szórakoztató műsorok hívták meg vendégnek, szerepelt a Muppet Show-ban – világhírű színészekhez hasonló sikere volt, a nép imádta, és imádja a mai napig, halála után 12 évvel is. 

Hogy mára már világszerte ismert a neve, ahhoz nagyban hozzájárult a 2009-ben készült Julie & Julia című film, mely egy fiatal amerikai blogger, Julie Powell történetéről szól. A blogger ugyanis arról kezdett írni blogján, hogy hogyan főzi végig egy év alatt Julia Child könyvét, tételesen végigvette a receptgyűjteményt és megírta tapasztalatait. A jópofa projektre felfigyelt Hollywood is, és elkészült a film, amelyben Meryl Streep alakította – egyébként fantasztikusan jól – minden idők egyik leghíresebb amerikai tévés szakácsát.

A Julia Child-őrület a film óta igazi reneszánszát éli: könyvei ismét népszerűek, az Amerikai Történeti Múzeumban kiállított régi konyháját lakberendezők másolják, és újabb és újabb generációk is megismerkednek Julia Child munkásságával, mellyel tulajdonképpen megalapozta a mai tévés sztárséfek pályáját.

Még több sztárséf az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top