nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hétvégi menü őszi kedvencekkel

Hétvégi menü őszi kedvencekkel

Ráfordultunk az igazi őszre, így végre jöhet a soha véget nem érő sütőtökmánia, előkerül a karfiol, a dió és a narancs, és ez még csak a kezdet!
NLCafé
f Ajánlom

Sok-sok zöldség, isteni finomságok, klasszikus és új ízek: ez a hétvégi menü is emlékezetes lesz – na nem csak centikben mérve, hanem az ízélményt tekintve is. Ilyen egy igazi őszi hétvégi menü, félúton a diétás és a kalóriabomba hétvégi menük között.

Búr kifli házilag

Hozzávalók:

  • 2 db (kettéválasztott) tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag leveles tészta
  • pici citromlé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

1. A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük.

3. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).

 

Rozmaringos karfiolkrémleves tökmagolajos sült répával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 tk. + pár csipet só
  • késhegyni szerecsendió
  • pár csepp citrom leve
  • 3 ek. olívaolaj
  • 0,5 kg karfiol
  • 1 ek. rozmaring
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 ek. vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 dl húsleves

Sült sárgarépa:

  • 2-3 csipet só
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 tk. currypor
  • 1 ek. tökmagolaj
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A répakockákat forgassuk össze az olajjal, és ha használunk fűszert, azzal és a sóval, majd borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 12-14 percig sütjük. Közben a vöröshagymát egy fazékban a vaj és olívaolaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a rozmaringot, fokhagymát, párszor átforgatom, rádobom a karfiolt, felengedem a húslevessel, és fedő alatt, forrástól számított 15-18 perc alatt puhára főzöm. Ha megfőtt, pürésítem, szerecsendióval, sóval, borssal, citromlével fűszerezem. Tálaláskor a tökmagolajjal elkevert sült répát a tányér közepére halmozom, köré merem a levest, extra tökmagolajjal és frissen őrölt borssal díszítem.

 

Sütőtökös rakott penne

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1,5 kg sütőtök
  • kevés morzsa
  • 1 zacskó pennetészta
  • ízesítéshez rozmaring
  • 4 tk. olívaolaj
  • edény kikenéséhez vaj
  • ízesítéshez bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg (parmezánnal is jó) cheddar sajt
Kategóriaebéd
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

Megsütjük a tököt, majd kivesszük hűlni. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, megpároljuk rajta a hagymát kis lángon, sózzuk, borsozzuk. A végén közepesre vesszük a hőfokot és megbarnítjuk a hagymát, majd rozmaringgal fűszerezzük. Közben sós, forró vízben feltesszük a tésztát, de két perccel korábban kivesszük, mint ha készre akarnánk főzni. A főzővízből tegyünk félre három decit. A tököt válasszuk le a héjáról, tegyük egy fazékba, rakjuk hozzá a hagymát és fokozatosan öntsük hozzá a tészta főzővizét, hogy megfelelő sűrűségű szószt kapjunk. Rakjuk fel a tűzre, és főzzük össze lassú tűzön két percig. Keverjük össze a tésztát a tökös szósszal és a sajt kétharmadával, majd tegyük egy kivajazott sütőedénybe. A maradék sajtot keverjük össze egy kis kenyérmorzsával, olívaolajjal és rozmaringgal, majd szórjuk a tészta tetejére. Tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a teteje barnára nem sül.
 
mceBlockPasteEnd

 

Narancsos, fehér csokis joghurtkrém

Hozzávalók:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 30 dkg natúr joghurt
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1-2 ek. porcukor
  • 10 db babapiskóta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés


A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük 10-15 percre hűlni. Ha letelt az idő, a porcukrot és a narancs reszelt héját elkeverjük a natúr joghurtban, és felverjük a habtejszínt. A tejszínhabot összeforgatjuk a narancsos-porcukros joghurttal, és hozzákeverjük a kissé kihűlt, de még kanalazható olvasztott fehér csokoládét.  Poharakba adagoljuk a krémet úgy, hogy kb. 2 evőkanál krémre helyezünk két kisebb babapiskóta-darabot, erre ismét krémet adagolunk, majd ismét babapiskótát helyezünk rá, és végül krémmel zárjuk a pohárkrémet. Tálalás előtt egy-két órára hűtőbe tesszük. 

 

Pitaszendvics

Hozzávalók 2 db-hoz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 6-8 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom
  • 1/4 (kígyó) uborka
  • 4-6 szelet sonka
  • 4 szelet (Gouda, Cheddar, stb.) sajt
  • 2 maroknyi (rukkola, lollo rosso, stb.) saláta
  • 2 pita
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A fokhagymagerezdeket felaprítjuk és kevés olívaolajon pár perc alatt illatosra pirítjuk. A fokhagymát kiszedjük, a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a piták mindkét oldalát. 

A megpirult pitákat félbehajtjuk és sonkával, baconnel, salátával, paradicsommal és uborkával töltjük meg. 

 

Még több hétvégi menü az NLCafén, ha inkább mást főznél:

Megosztás Facebookon