nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
A hétvége kedvence: nagyi tökéletes almás pitéje

A hétvége kedvence: nagyi tökéletes almás pitéje

Jöhetnek modern csodatorták, gyönyörű macaronok és különleges eclaire fánkok, a nagyi almás pitéjénél nincs jobb süti a világon. Ilyenkor ősszel, legszívesebben minden hétvégén sütnénk egy adaggal, annyira finom.
NLCafé
f Ajánlom

A nyári gyümölcsös piték is nagyon finomak, és az amerikai almás pitéből sem marad soha egy morzsa sem, de az igazi, a verhetetlen, mégis csak a mamiféle almás pite.  

  

Nagymama almás pitéje

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 g cukor
  • 2 púpozott ek. tejföl
  • 250 g vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 400 g finomliszt

a töltelékhez:

  • 80 g cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 kg alma
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30×35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én mikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült.  Mikor már barnul a teteje, akkor már jó.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

 

 

Még több piterecept az NLC-n:

Megosztás Facebookon