Gasztro

Variációk pizzára – három híres stílus titka

A pizza talán a legnépszerűbb étel a világon, és talán nincs is olyan ország, ahol valamilyen formában meg ne próbálkoztak volna az elkészítésével. Mivel igen elterjedt, ezért számos változata alakult ki – ilyen például a magyar pizza, aminek a lényege, hogy jó alaposan rá kell sütni a feltéteket és sajtot a keményre szárított vékony tésztára… Szerencsére azért jó pizzák is készülnek Magyarországon, és itthon is találkozhatunk már a világ különféle pizzastílusaival – vagy akár meg is próbálkozhatunk az elkészítésükkel otthon is. Íme pár nevezetes variáció, és azok titkai.
Variációk pizzára - három híres stílus titka

Az eredeti nápolyi stílus

A sort természetesen minden pizza keresztapjával, a nápolyi pizzával nyitjuk, hiszen ez az alapja minden más stílusnak, ami szerte a nagyvilágban meghonosodott. Egyszerű, sallangoktól mentes étel ez, amit nem is olyan könnyű tökéletesen elkészíteni, ugyanis a pizza napolitana lelke a tésztához használt különleges pizzalisztben és a Nápoly környékéről származó extra szűz olívaolajban rejlik – ezek nélkül csak gyenge utánzatot tudunk sütni. Természetesen a tészta elkészítésének is megvan a maga fortélya: fontos, hogy ne sodrófával, hanem kézzel – vagy még inkább a levegőben megforgatva – nyújtsuk ki közepesen vastagra, mert így lesz igazán egyenletes és homogén a textúrája, és ügyeljünk rá, hogy a kelesztésnél kapjon egy nagyon enyhe erjedt ízt is a tészta. Ha mindezen túl vagyunk, gondosan válogassuk össze a feltétek alapanyagait is: a legjobb, érett paradicsom mellett feltétlenül mozzarella di bufalát (vízibivaly tejéből készült mozzarella) és friss oregánóleveleket használjunk – ez utóbbit csak a sütés után tegyük rá a pizzára –, fűszernek pedig a só és bors mellett semmi másra nincs szükség. A sütést nagyon forró sütőben vagy kemencében végezzük.

Amerikai pizzakavalkád – a chicagói stílus

Variációk pizzára - három híres stílus titka

A pizza leglelkesebb fogyasztói az amerikaiak, ezért a legtöbb különféle pizzastílus itt terjedt el – hála az olasz bevándorlócsaládoknak. Az egyik leghíresebb ezek közül a chicagói pizza, amely megjelenésében inkább egy casseroléra, vagyis serpenyős tésztára hasonlít. A jó chicagói titka a vajas tészta, amit alaposan bele kell nyomkodni egy magas falú vasserpenyőbe úgy, hogy a tésztának jó magas pereme legyen, majd jó vastagon meg kell szórni a tetejét sajttal. Ezután jöhet a kolbászos feltét – szintén gazdagon –, és a klasszikus olaszos fűszerezés (oregánó, bors, só). Közepesen magas hőmérsékleten kell sütni, ügyelve rá, hogy a tészta ne száradjon ki.

Japán furcsaságok

Variációk pizzára - három híres stílus titka

A legfurcsább pizzaváltozatokkal Japánban találkozhatunk, ahol nem is a tészta készítési módja vagy a pizza megjelenése extrém, hanem a feltétek. Elképzelni is nehéz, milyen ötletgazdag és bizarr tud lenni a japán konyhaművészet, ha pizzáról van szó: erre talán a legjobb példa a shirako pizza, amire tőkehalhaltejet tesznek. Jól olvastad, a halaknak is van teje, de ezt nem a nőnemű állat adja, hanem a hím. Igen, arról van szó. A japánoknál különleges csemegének számít ez az anyag, amit bőségesen fejnek ki a hímivarú tőkehalakból, az íze és állaga pedig leginkább a nyers velőre hasonlít. A japán pizzák jellegzetessége ezen felül az, hogy rendkívül precízen helyezik el rajta a feltéteket, ügyelve arra, hogy egy-egy típuson mindig ugyanannyi darab legyen az egyes összetevőkből – szemben a nápolyi tálalási stílussal, amikor bohém önfeledtséggel egyszerűen csak szétdobáljuk “ízlés szerint” a paradicsomot vagy a szalámiszeleteket a pizza tetején.

Még több pizza az NLCafén

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top