Gasztro

Még drágább lesz a sertéshús

A magyar tenyésztők máris jól jártak a sertéshús árának emelkedésével, és jön még folytatás.

Döbbenetes áremelkedés tapasztalható a sertéshús piacán. Az orosz embargó miatt kieső keresletet a kínai piac kompenzálja, ezért felszökött a hús tőzsdei árfolyama is – írja a Napi.hu.

Ezzel a magyar tenyésztők is jól járnak, a tavalyinál máris 12 százalékkal magasabb átlagáron, félsertés esetén kilónként 400 forint felett tudják eladni a sertéshúst. Ezen pedig már van haszon.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára a lapnak elmondta: a hazai tenyésztőknek kedvez az is, hogy csökkent a sertéshús áfája, és bevezették a KMS ( Kiemelkedő Minőségű Sertéshús)  minőséget és védjegyet.

A hazai sertésállomány jelenleg 3 millió körüli, ehhez jön még évi egy-másfél milliárd importsertés, de a felvásárlási ár emelkedése miatt a a termelés is bővülhet.

Claessens Peter állattartó szerint a sertéshús áremelkedése tovább tarthat, már csak a növekvő távol-keleti igények miatt is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top