Gasztro

Rákkeltő olajat vontak ki a forgalomból

Ne ijedj meg, ha már fogyasztottál belőle, de a maradékot inkább vidd vissza az üzletbe!

Határérték feletti PAH-tartalmat mutattak ki a Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj egyik tételében. A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett, és több európai tagállamot, köztük Magyarországot is érinti. 

A PAH több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportja, ezek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus rákkeltő tulajdonsága miatt szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.
 
Rákkeltő olajat vontak ki a forgalombol

A visszahívásban érintett termék a 250 ml-es kiszerelésű Schneekoppe étkezési lenmagolaj (Leinöl Klassik, kaltgepresst), minőségmegőrzési ideje: 02/03/2017, és a Müller drogériák forgalmazzák.

Aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott lenmagolajjal, az ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére!

(NÉBIH)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top