nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Recept: Így készül a teljes kiőrlésű búzakenyér és a kovászolt francia kenyér

Recept: Így készül a teljes kiőrlésű búzakenyér és a kovászolt francia kenyér

A friss, házi kenyérre nehéz nemet mondani. Augusztus 20-án több mennyei kenyér receptjével készültünk nektek.
NLCafé
f Ajánlom

Teljes kiőrlésű búzakenyér – A TV Paprika “Paprika Pékség” című műsorából

Hozzávalók:

  • 1 kg teljes kiőrlésű biobúzaliszt
  • 300 g teljes kiőrlésű biobúzakovász
  • kb. 950 g víz
  • 25 g tengeri só

Kovász elkészítése:

Egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.

Teljes kiőrlésű búzakenyér elkészítése:

A vizet összekeverjük a kovásszal, majd ezt az elegyet belekeverjük a lisztbe. Alaposan összedagasztjuk. Pihentetjük 30 percig, majd a sót is beledagasztjuk. Szobahőmérsékleten 4 órán át hagyjuk érni a tésztát, ezután formázzuk, kb. 1 órán át újra kelesztjük, majd 250 fokon kb. 45-55 perc alatt készre sütjük a kenyeret.

Recept: Így készül a teljes kiőrlésű búzakenyér és kovászolt francia kenyér

Kovászolt francia kenyér – A TV Paprika “Paprika Pékség” című műsorából

Hozzávalók:

  • 470 gr kenyérliszt
  • 80 gr tk. rozsliszt
  • 12 gr só
  • 100 gr joghurt
  • 240 gr kovász
  • 300-340 gr víz

A kovász elkészítése:

Egységnyi liszt és víz szobahőmérsékleten, amihez mindennap hozzáteszünk ugyanannyi lisztet és vizet. Hét-tíz nap múlva lesz felhasználható állapotban.

A kovászolt francia kenyér elkészítése:

Bedagasztjuk. Kb. fél órán át pihentetjük, közben kétszer-háromszor meghajtogatjuk. Cipókat formázunk belőle, majd azokat kelesztőtálba (szakajtóba) tesszük. Kb. 7-8 óra (egy éjszaka) kelesztés után tepsire borítjuk és megsütjük 30 perc alatt a kenyeret.

Recept: Így készül a teljes kiőrlésű búzakenyér és kovászolt francia kenyér
Dános Tamás 4 kiváló péket lát vendégül a TV Paprika házi sütödéjében, hogy együtt megmutassák nekünk, mindenféle házi kenyér vagy péksütemény elkészítése után bátran nekiállhatunk még egy-egy kiegészítő finomság elkészítésének is.
Megosztás Facebookon