Gasztro

Élelmiszercímkék helyett interaktív infografika: így is lehet!

Egy új weboldal készítői újragondolták az élelmiszerek tápértékét és összetevőit felsoroló címkéket, és hatalmas adatbázisba rendeztek több ezer élelmiszert. A rendszer sajnos egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható termékekre koncentrál, de bízunk benne, hogy hamarosan bővülhet a kínálat.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet, az FDA nemrég átszabta a kötelezően feltüntetendő információkat tartalmazó élelmiszercímkék kinézetét, hogy azok olvashatóbbak és könnyebben értelmezhetőek legyenek a fogyasztók számára.

Sam Slover, a Sage Project egyik alapítója azonban úgy gondolja, még lenne hova fejlődni. Az általa fejlesztett online platform ugyanis az online kor vizuális követelményeinek megfelelően gondolta újra az élelmiszerekhez kapcsolódó információk megjelenítését. Slover szerint nem is címkékre, hanem interaktív webes alkalmazásokra van szükség.

Világos, átlátható - a Sage Project könnyen értelmezhetővé teszi az élelmiszerekkel kapcsolatos információkat
Világos, átlátható – a Sage Project könnyen értelmezhetővé teszi az élelmiszerekkel kapcsolatos információkat

Ennek megfelelően a Sage Project oldalán több mint 20 000 friss és csomagolt élelmiszerkészítményt és terméket lehet kereshető adatbázis formájában böngészni, az egyszerű terményektől, mint a különféle zöldségek, gyümölcsök, a népszerű márkák készételeiig. Az adatbázisból kideríthetjük, hány kalória van egy-egy ételben, milyen főbb tápanyagokat és allergéneket tartalmaz, és milyen összetevőkből áll – mindezt közérthető formában.

A Sage Project célja volt az is, hogy ne csak a nyers adatokat adják az emberek kezébe, hanem tegyék lehetővé számukra, hogy könnyen megértsék, mit jelent mindennapi életük szempontjából, ha ilyen vagy olyan élelmiszereket fogyasztanak. Ez azt is jelenti, hogy rövid, de érthető leírásokat kapunk az egyes összetevőkről, illetve az oldal azt is megmutatja, hogy mennyi mozgással “semlegesíthetjük” a bevitt kalóriákat.

Adagonként lebontva azt is megtudhatjuk, mennyi mozgással
Adagonként lebontva azt is megtudhatjuk, mennyi mozgással “egyenlíthetjük” a kalóriaszámlát

Az adatbázis ráadásul a tudatos fogyasztóknak is kedvez: az oldal alján ugyanis minden élelmiszer esetén térképen követhetjük, hogy az adott termék honnan származik, illetve milyen a gyártó cég háttere.

A Sage Project használata ingyenes, sőt még regisztrálni sem szükséges az oldalon, igaz, érdemes, mivel így a felhasználói profilunkban tárolhatjuk az étkezésünkkel kapcsolatos információkat, illetve célokat határozhatunk meg, amelyek a táplálkozásunkhoz kapcsolódnak.

Angela Lemond, az Academy of Nutrition and Dietetics nevű szervezet dietetikusa rendkívül hasznosnak nevezte a Sage Project oldalát, hozzátéve, hogy annyi adatot találni az egyes élelmiszerekről, hogy nem nehéz elveszni az adatbázis lapozgatásában.

Hiánypótló kezdeményezés, nagyon várjuk, hogy egy hasonló oldal elérhető legyen a hazai élelmiszerekkel kapcsolatban is.

További cikkek élelmiszerekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top