Gasztro

10 év 10 győztes ország tortája

Idén a 10., jubileumi ország tortáját kóstolhatod meg augusztus 20-án. Már azt is tudhatjuk, hogy ez az Őrség Zöld Aranya nevet viselő csodás tortaköltemény. Amíg végre a cukrászdákba kerül, érdemes föleleveníteni az elmúlt kilenc év különlegességeit is. Íme 10 év 10 ország tortája.

Az ország tortáját 2007 óta minden évben neves szakmai zsűri választja ki több száz ínycsiklandó és szemet gyönyörködtető torta közül. 2016-ban már a 10. születésnapi tortát kóstolhatjuk meg augusztus 20-án az ország számtalan cukrászdájában. Hogy melyik lett a győztes? Bemutatjuk a 2016-os év győztes ország tortáját is. Amíg cukrászdákban árusítani kezdik az Őrség Zöld Aranyát, addig is érdemes föleleveníteni az elmúlt kilenc év káprázatos és rendkívül finom tortakölteményeit. És ha kedvet kaptál, máris beülhetsz a legközelebbi cukrászdába, és rendelhetsz a legfinomabb torták közül. Íme, 10 év 10 ország tortája.

Ország tortája 2007: Madártejtorta – Zila Kávéház, Budapest

Az első ország tortáját a budapesti Zila Kávéház cukrászai készítették. A Madártejtorta lágy piskótájára mennyei krémet simítanak, tojáshabbal, gyümölcsökkel díszítik.

Ország tortája 2007. - fotó: Vidék íze
Ország tortája 2007. – fotó: Vidék íze

Ország tortája 2008: Szatmári szilvatorta – Zila Kávéház, Budapest

Az ország tortája második versenyét is a Zila Kávéház remekműve, a Szatmári szilvatorta nyerte. Az aszalt szilvával, rummal és dióval gazdagított piskótát marcipánkrémmel és csokikrémmel bolondították meg a cukrászok. Nem véletlen, hogy 2008-ban nem talált a zsűri ennél a tortánál különlegesebbet és finomabbat.

Ország tortája 2008. - fotó: Vidék íze
Ország tortája 2008. – fotó: Vidék íze

Ország tortája 2009: Pándi meggytorta – Zila Kávéház, Budapest

Zila László cukrászmester már a harmadik ország tortája címet zsebelhette be Pándi meggytortájával. A különlegesen finom sütemény piskótájába is belesütik a meggyet, majd arra fehér csokis, mascarponés lágy krémet töltenek, végül meggytöltelék teszi teljessé a 2009-es ország tortáját.

Ország tortája 2009. - fotó: Vidék íze
Ország tortája 2009. – fotó: Vidék íze

Ország tortája 2010: Szilvagombóctorta – Sulyán Cukrászda, Veresegyház

A kakaós piskótába különleges marcipános “szilvagombócot”, tejszínkrémet töltenek. A tejszínhabbal díszített ország tortáját aszalt szilvával és marcipánnal díszítik.

Ország tortája 2010. - fotó: receptgyűjtés
Ország tortája 2010. – fotó: receptgyűjtés

Ország tortája 2011: Kecskeméti barackos kölestorta – Zila Kávéház, Budapest

Az egyik legnépszerűbb ország tortáját, amit magad is megsüthetsz, ismételten a Zila Kávéház készítette el, 2011-ben világújdonságnak számított. A különleges tortaformában sült köleses, mandulalisztes tészta a mennyei baracklekvárral és szeletnyi étcsokoládéval pazar párosításnak bizonyult.

Ország tortája 2011. - fotó: Zila Kávéház
Ország tortája 2011. – fotó: Zila Kávéház

Ország tortája 2012: Szabolcsi almás máktorta – Kokó Cukrászda, Veszprém

A mákos piskóta nem tartalmaz lisztet, a különlegesen finom ország torta cukor nélkül is készíthető. A könnyű almás töltelék teszi egyedivé a veszprémi Kokó Cukrászda díjnyertes süteményét.

Ország tortája 2012. - fotó: Kokó Cukrászda
Ország tortája 2012. – fotó: Kokó Cukrászda

Ország tortája 2013: Milotai mézes grillázstorta – Major Cukrászda, Budapest

A vékony diós, roppanós alapot pralinés és diókrémmel töltik, mézes krém és karamellbevonat teszi teljessé a rendkívül különleges Milotai mézes grillázstortát, melyet a budapesti Major Cukrászda cukrászai álmodtak meg.

Ország tortája 2013.
Ország tortája 2013.

Ország tortája 2014: Somlói revolúció – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

A grillázstésztára étcsokoládés mousse-t töltenek, amelyet narancsos krémréteg és fehér csokis mousse tesz teljessé. A Somlói revolúció tetejét étcsokis réteg fedi, körben diódarabkákkal megbolondítva és tejszínhabbal díszítve. A mennyei ország tortáját a Damniczki Cukrászdában készítik.

Ország tortája 2014. - fotó: Damniczki Cukrászda
Ország tortája 2014. – fotó: Damniczki Cukrászda

Ország tortája 2015: Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta – G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján

A mandulás, karamellás alaphoz csokoládés krémet kevernek. Sárgabarack pálinkás szirup és sárgabarackkrém kerül a finom tésztára, amit könnyű karamell mousse borít. A Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamelltorta tetejét vékony karamellréteg borítja. Szó Gellért, az elmúlt évi ország tortája verseny győztese 2016-ban két különleges tortával is a legjobb három között várja a verseny végeredményét.

Ország tortája 2015.
Ország tortája 2015.

Ország tortája 2016: Őrség Zöld Aranya – G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján

Az Őrség Zöld Aranya szintén Szó Gellért csodás alkotása. A tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehér csokoládés ganache-sal, és a hántolt ostya és tökmagpraliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. Már csak néhány nap, és megkóstolhatjátok!

Olvass még ország tortája-cikkeket az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top