Gasztro

A vegán étrend mégsem annyira környezetbarát

Pedig a tisztán növényi étrend sok képviselője szereti azt hangoztatni, hogy ők még a termőföldre is jobban vigyáznak.

Egy friss kutatás szerint az állati eredetű termékek kerülésén alapuló vegán étrend egyáltalán nem eredményez optimális földhasználatot és mezőgazdasági módszereket. A vizsgálat során biofizikai szimulációnak vetettek alá tíz különböző étrendet, és megnézték, az egyes étrendek által igényelt táplálékok adott földterületen történő előállításával hány embert lehet táplálni, illetve mennyire fenntartható az adott típusú földhasználat.

Azt találták, hogy a vegán étrendet négy másik – a tejtermékeket, illetve a tejtermékeket és tojást is megengedő vegetáriánus, valamint két “mindenevő” étrend – is megelőzte abból a szempontból, hogy adott terület hány embert képes táplálékkal ellátni, valamint ezek hosszabb távon fenntarthatóbbnak bizonyultak.

Ha a világon mindenki áttérne hirtelen a vegán étrendre, jól kitolnánk magunkkal, mert egyszerűen nem tudnánk elegendő élelmet termelni. Sokan azért döntenek a vegán étrend mellett, mert így tiltakoznak a nagyüzemi állattartás kegyetlenség ellen, ami rendben is van, viszont sajnos ez az étrend sem jelenti a végső, etikus választ az emberiség élelmezési problémáira.

A vegán étrend mégsem annyira környezetbarát

Forrás: foxnews.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top