Gasztro

A tökéletes házi őszibaracklekvár receptje

Íme egy recept, amely egyszerű és elronthatatlan. Készíts magad őszibaracklekvárt. Minek vennél a boltban, ha sokkal finomabbat főzhetsz otthon. Mutatjuk, hogyan készül.

A nyár nem múlhat el befőzés és lekvár nélkül. Íme, a megunhatatlan házi őszibaracklekvár receptje. Készítsd el, és meglátod, semmi különösebb nehézség nincs benne. Azt követően pedig biztosan megváltozik a véleményed a lekvár készítéséről. Palacsintába, süteményekbe, kenyérre kenve isteni. A receptben írt mennyiségből kb. 6-7 közepes méretű befőttesüvegnyi lekvárt főzhetsz.

A házi őszibaracklekvár hozzávalói

  • 3 kg őszibarack
  • 60 dkg cukor
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tk. zselésítő pektin

Így készül a házi őszibaracklekvár

Az érett és egészséges őszibarackokat folyóvíz alatt alaposan mosd le. Papírtörlővel töröld szárazra, majd húzd le a héjat. Vágd ketté a gyógyító gyümölcsöt, és a magokat is távolítsd el. Darabold apróbb kockákra.

Nagyobb fazékba tedd az előkészített őszibarackot, öntsd rá a cukrot, kicsit rázogasd meg az edényt, majd hagyd állni nagyjából 30 percet.

Lassú tűzön kezdd el melegíteni a baracklekvárt. Amikor a gyümölcs levet enged, a cukor pedig feloldódott, kevergetve forrald fel. Lassan bugyogva a forrástól számítva főzd 40-45 percig. Amikor kissé sűrűsödik, add hozzá a citromlevet és a zselésítő pektint, jól keverd el.

Vedd le a tűzről a lekvárt, és forrón szedd az előzőleg alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe. A szintén nagyon tiszta kupakokkal zárd le az üvegeket, fordítsd fejre néhány percig, majd dunsztold be legalább egy napra.

Állíthatod forró vizes fazékba is az üvegeket. Arra ugyanakkor figyelj, hogy a víz ne érjen az üvegek szájáig, majd a vízben hagyd kihűlni az őszibaracklekvárt.

A tökéletes házi őszibarack lekvár receptje

További házi lekvárok receptjei az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top