Gasztro

Megdöbbensz a jövő szuperkajájától

A "superfood"-nak nevezett élelmiszerek jellegzetessége, hogy rendkívül magas a tápértékük, esetleg még különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A Stanford egyetem kutatói most egy meglepő forrásból származó szuperkaját vizsgálnak, amely a jövő fontos tápláléka lehet.

A szóban forgó tápanyag ne más,mint a – kapaszkodj meg – csótánytej! A Diploptera punctata csótányfaj ugyanis egyedülálló módon elevenszülő, a kicsinyeit egy speciális, kristályos szerkezetű fehérjével táplálja. Ennek a fehérjének a tápértéke a tehéntej négyszerese, emellett nagy mennyiségben tartalmaz zsírokat, cukrokat és fontos aminosavakat is.

A (csótány)tej élet, erő, egészség! (Fotó: Tumblr)
A (csótány)tej élet, erő, egészség! (Fotó: Tumblr)

A hasonló tápanyagoknak rendkívül fontos szerep juthat a Föld egyre gyarapodó lakosságának élelmezésében, főleg a fejlődő országok és elmaradott régiók esetében. Ilyen helyeken olyan tápszerekre van szükség, amelyek kis helyen elférnek, tehát könnyen szállíthatók, ugyanakkor mindent tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van.

A Stanford Egyetem kutatói egy nemzetközi tudományos projekt keretében most azt vizsgálják, hogyan lehetne a csótánytejet laboratóriumi körülmények között előállítani, az ízeltlábúak “fejése” ugyanis nem túl hatékony módszer. Ha viszont sikerül mesterségesen létrehozni a kristályos fehérjét, nagyipari körülmények között indulhatna a tömeggyártás.

Nem a csótánytej az első olyan különleges tápanyag, amelyhez a kutatók a rovarok világából merítettek ihletet. Egy francia cég például rovarokból készült liszttel igyekszik megoldani a tömegek számára elérhető tápláló élelmiszerek problémáját, hasonlóval pedig már a Szilícium-völgyben is kísérleteznek.

További cikkek a jövő konyhájáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top