nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
A sütőt nem kell bekapcsolni: poharas édességek a nyárra

A sütőt nem kell bekapcsolni: poharas édességek a nyárra

Ha egyszerű, gyors édességre vágytok, akkor ideje elővenni a legjobb pohárkrémrecepteket! Egy finom poharas desszerttel nem lehet melléfogni nyáron: a sütőt sem kell bekapcsolni, finom, jól mutat, és bárki el tudja készíteni.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A poharas desszerteket nem lehet elrontani: legyen szó a klasszikus panna cottáról vagy pohárban tálalt tiramisuról: a siker szinte garantált. A kedvenc nyári desszertek között ott a helyük a pohárkrémeknek is! 

Csokikrém málnával

Nem elég a kiskanál: poharas édességek a nyárra
 

Hozzávalók személyenként:

  • 1 banán
  • 1 púpos ek. instant kakaópor (vagy 1 tk. hagyományos kakaópor + 1 tk. cukor, de ha akad egy kis ek. olvasztott csokoládé, akkor azzal is tökéletes)
  • 7-8 szem málna
A banánt törjük össze villával – nagyon fontos, hogy nem szabad turmixolni, mert akkor nagyon híg lesz az állaga –, és keverjük bele az instant kakaóport. A krémet öntsük tálkákba vagy poharakba. Nem tűnik túl nagy mennyiségnek az 1 banánból és 1 evőkanál instant kakaóporból kevert krém, de éppen elég, mert egészen tömény édesség. Jót tesz a krémnek, főleg nyáron, ha fél órára hűtőbe kerül, bár azonnal is fogyasztható. Tálalás előtt a banános csokikrém tetejét még pakoljuk meg friss málnával. A krémen a banán íze alig érezhető, a csokoládé és a málna pedig mindig nyerő páros.

Túrókrém sárgabarackkal

Nem elég a kiskanál: poharas édességek a nyárra

Hozzávalók:

  • 40 dkg ricotta vagy zsírszegény túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tejföl
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 vaníliarúd
  • fél kg sárgabarack

A ricottát (túrót) simára keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tejfölt és a mascarponét. A vanília magját kikaparjuk, és a túróhoz adjuk. Az egészet összekeverjük, és 4 pohár alján elosztjuk a krém felét. A sárgabarackot megmossuk, szárazra töröljük, magját kivesszük, és cikkekre vágjuk a húsát. A felét rátesszük a túrókrémre. Ezt befedjük a maradék túrókrémmel, és a tetejére újra barackot teszünk. 2-3 órára a hűtőbe rakjuk.

Panna cotta fűszeres sárgabarackkal

Nem elég a kiskanál: poharas édességek a nyárra

Hozzávalók:

  • 4 dl tejszín
  • 2,5 dl tej
  • 10 g zselatin
  • 5-8 dkg cukor
  • 1 rúd vanília
  • 3-4 sárgabarack
  • 1-2 zöld kardamom

A zselatint 3-4 evőkanál vízzel keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a keveréket, és dobjuk bele a maradék vaníliarudat is. A vanília apró fekete magjai a kész krémben is megjelennek. Amint felforrt a krém, adagoljuk tálkákba, poharakba, majd miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe legalább 3 órára.

A panna cottát szervírozhatjuk kis desszertestálkában, illetve a tányér közepére borítva. A kardamomos sárgabarackot csak az utolsó pillanatban érdemes megcsinálni. A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a “sokkot kapott” gyümölcsök mehetnek a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakkal szórjuk meg a barackot. Egy-egy fél barackra 1-2 apró magocska bőven elég, mert az íze átütő és jellegzetes.

Nutellás túrórudi-krém házilag

 
 
 
Szuper túrós desszertek

Hozzávalók 2-4 adaghoz:

  • • 25 dkg túró
  • • 3 dkg porcukor
  • • 1 citrom reszelt héja
  • • 2 dl hideg tejszín
  • • 10-12 dkg Nutella
  • • 5 dkg sótlan földimogyoró

1. A túrót, a porcukrot és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük. Adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi tejszínt is.
2. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a túrós keveréket, és elkeverjük – lehetőleg úgy, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
3. A Nutellát enyhén megolvasztjuk, a mogyorót durvára vágjuk.
4. A habot/krémet poharakba adagoljuk: egy réteg túrókrémre kevés Nutellát kanalazunk, majd ismét túrókrém következik, és a tetejére ismét Nutella. Durvára vágott mogyoróval megszórva azonnal tálaljuk.

Ananászos-kókuszos tiramisu

Tiramisu, ami soha nem megy ki a divatból
 

Hozzávalók:

  • egy kis darab vaníliarúd
  • 0,5 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg mascarpone
  • 15 dkg angolkrém
  • 15 dkg babapiskóta
  • kókuszreszelék
  • ananász vagy ananászkonzerv
  • 3 tojás sárgája

Az angolkrémhez a hozzávalókat vízgőz felett puding állagú krémmé főzzük, majd kihűtjük. A mascarponét robotgéppel kemény habbá verjük, majd elkezdjük hozzácsurgatni a tejszínt, és addig verjük, amíg krémes habot kapunk. Egy spatula segítségével hozzákeverjük az angolkrémet. Belekeverjük a kókuszreszeléket és az apróra vágott ananászdarabokat. A pohárkák aljára babapiskótát helyezünk, erre egy adag krémet, majd újra babapiskóta és krém következik. A tetejét kókuszreszelékkel hintjük meg, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Pohárkrém csokis meggylekvárral

Nem elég a kiskanál: poharas édességek a nyárra

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A csokis meggylekvár:

  • 20 dkg meggy
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg étcsokoládé

A krémhez:

  • 20 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl hideg habtejszín felverve

A díszítéshez:

  • 2-3 kocka étcsokoládé
  • pár szem meggy

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.

Panna cotta sós karamellel

Nem elég a kiskanál: poharas édességek a nyárra

Hozzávalók:

A panna cottához:

  • 500 ml min. 30% zsírtartalmú tejszín
  • 100 ml min. 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • 70 g kristálycukor
  • 1 rúd vanília
  • 7 g lapzselatin

A sós karamellszószhoz:

  • 100 g kristálycukor
  • 1 tk. méz
  • 80 ml forró tejszín
  • 1 tk. vaj
  • sóvirág

A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk. 
A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magocskáit és magát a rudat is, majd az egészet forráspontig hevítjük. Ezután belehelyezzük a beáztatott, majd lecsöpögtetett zselatint, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük. 
A panna cottát poharakba, formákba töltjük, és legalább 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.

A kristálycukorból és a mézből borostyánszínű karamellt készítünk, majd hozzákeverjük a tejszínt és végül a vajat is. A szószt langyosan a kész, dermesztett panna cotta tetejére csorgatjuk, meghintjük néhány sóvirágkristállyal, és azonnal tálaljuk. Így lesz a klasszikus krémes édességből fantasztikus desszert.

Csokis-banános pohárkrém

Nem elég a kiskanál: poharas édességek a nyárra

Hozzávalók:

  • 8 dkg (+ a tetejére 5 dkg) étcsokoládé
  • 2-3 db banán
  • 3 dl habtejszín
  • kakaós piskóta/csokis sütemény/csokiskeksz-morzsa
  • 5 dkg porcukor

A 8 dkg étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ha kész, félretesszük kicsit hűlni.

A habtejszínt kemény habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot is. Az enyhén kihűlt – de nem dermedt – étcsokoládét elkeverjük a felvert tejszínhabban. A kakaós piskótát kézzel szétmorzsoljuk, a banánt felszeleteljük.

1-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertet: A pohár aljába morzsát szórunk, ráhelyezünk pár szelet banánt, majd egy adag csokis tejszín következik. Ezután ismét csokimorzsa, banán és krém következik, egészen a pohár tetejéig. A tetejére morzsát szórunk, a maradék 5 dkg étcsokit megolvasztjuk, és abból is csepegtetünk rá.

Még több poharas édesség az NLCafén:

Megosztás Facebookon